logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kína illatos kikötője (folytatás)

Kínai konyha

pekingi konyhaHongkong az ínyencek fellegvára. A halban gazdag Dél-kínai tenger, a kantoni földművesek bő zöldség- és gyümölcstermése és a világ minden tájáról ideszállított hozzávalók mind-mind hozzájárulnak, hogy egy hongkongi étterembe ellátogatni igazi élvezet legyen.
A kantoni népcsoport szakácsművészete valóban az összes kínai tájegység királynőjének számít! Más tájak lakói szerint a kantoniak megesznek mindent, aminek négy lába van, kivéve az asztalt, bármit, ami úszik, kivéve a hajókat, és mindent, ami repül, kivéve a repülőt. Csirkelábat, vagy medúzát tényleg nem mindenki fogyaszt szívesen, de éppen ez adja az étlapok sokszínűségét. A hongkongi szakácsok a szokatlan hozzávalók, a különleges kreációk nagymesterei. Egy fő szabályra ügyelnek: minden legyen friss! A tengeri állatok még az akváriumokban úsznak, amikor a vendég kiválasztja őket.
Mit érdemes mindenképpen megkóstolni? Mindenek előtt a tenger gyümölcseiből készült fogásokat. Rákok, garnélák, tintahalak, fésűkagyló, sügérek, várnak ránk, a bátrabbak a tengeri uborkát vagy halszájat is kipróbálhatják.
yeun chow fried riceA yangchow fried rice serpenyőben készült rizsétel, csirkehússal, tojással, borsóval, garnélával és gombával. Az abalone egy tengeri kagylófajta tapadókorongja, ezt frissen vagy szárítva tálalják. Világszerte ismert a peking duck, azaz a pekingi kacsa, amelyet pácolás után kemencében sütnek ropogósra és a bird’s nest, vagyis a barlangi fecske fészkéből készült fogás, amelyet levesként, gyakran desszertként kínálnak. A rákokhoz, kagylókhoz, szárnyasokhoz gyakran rafinált szószokat készítenek, gyömbérrel, csilivel, ecettel.
A legérdekesebb azonban a dimsum, ami valójában nem is önálló fogás, hanem a kantoni teakultúra része. Az éttermekben és a teaházakban kora reggeltől délutánig ízletes harapnivalókat tálalnak a tea mellé. Garnélával, cápahússal töltött tésztapárnácskákat, oldalasfalatokat szilvaszósszal, lótuszmagkrémes sült golyóckat, mindenki kedvére válogathat belőle.
Aki nem akar sokat költeni az étkezésre, a kisebb éttermekben, kifőzdékben tésztalevessel, pirított rizzsel és pirított tésztával jól lakhat, ezekért keveset kérnek, és nagyon finomak.

Hasznos tanácsok

HongkongMikor utazzunk? A legideálisabb október vége és december eleje között, ilyenkor szinte mindig meleg, száraz idő van. A február és a március nedves és hideg, a nyár pedig perzselően meleg, sok esővel, ez az idejárás nagyon megterheli a szervezetünket. Augusztustól októberig arra is fel kell készülni, hogy ez a tájfunok időszaka!
Megérkezés: Minden repülőgép a Chek Lap Kok repülőtérre érkezik. A terminálok előtt található Transport Centre, ahonnan indulnak a közlekedési eszközök a városba, repülőtéri vasút (Airport Express), busz (Airbus).
Mehetünk taxival is, minden taxi regisztrált és taxaméterrel közlekedik. Fontos tudni, hogy a legtöbb taxis nem ért angolul, ezért ajánlott felíratni magunknak az úti cél nevét kínaiul, valamint a szállodánk nevét és címét!

Hongkong

Idő: Európához képest 7 (nyári időszámítás idején 6) órával van korábban Hongkongban.
Tömegközlekedés: Az emberek Hongkongban utaznak a világon a legtöbbet metróval. A helyi metró- és gyorsvasútvállalat (MTR) összesen tíz vonalat működtet. A jegyek az automatában válthatók, 3-4 hongkongi dollárért.
Több busztársaság is van. A járatokon kijelzőkön olvashatjuk az aktuális megállók nevét. A menetdíj az útvonal hosszától függ, körülbelül 4-10 hongkongi dollár között van. A villamos is nagyon olcsó.

Marko Polo Útikönyvek, Hongkong

Érdemes odafigyelni néhány dologra, ami elronthatja a vakációnkat! Ne dőljünk be az olcsó ajánlatoknak! Ha egy termékért feltűnően keveset kérnek, ne is gondolkodjunk a vásárláson, mert biztosan valami probléma van vele. Továbbá ne hagyjuk magunkat leszólítani az utcán! Főleg a bárok előtt vigyázzunk, becsalogatnak, majd kihoznak valami ismeretlen italt és egy olyan számlát, amit nem győzünk kifizetni!
Az időbeosztásra is ügyeljünk! De bármilyen csábító, ne menjünk gyorskomppal, mert drága és nincs napozófedélzet, még az ablakokból sem látni a tengert! A kantoni, makaói kirándulásokon sem szabad spórolni. Gyakran hirdetnek egynapos rövid utazásokat, ám ezek több idegeskedéssel járnak, mint amennyi élvezetet okoznak. Mindenképen szánjunk több időt rá, ha a határon túlra látogatunk!
 
Akik kedvet kaptak, hogy felkeressék ezt a csodálatos vidéket, azoknak ajánljuk a Marco Polo útikönyvsorozatának Hongkongot és Makaót bemutató részét. Az egyes városnegyedeket részletesen leíró fejezeteken kívül számos hasznos tippet találunk, étterem- és szállásajánlókat, városi sétákat és túraútvonalakat, részletes térképekkel, sőt még egy rövid úti szótárral is kiegészítve.
 
 
 
Polauf Eszter
/Forrás: Marco Polo Útikönyvek sorozat, Hongkong/