logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kontratenor álom

Kontratenor álom

Birta Gábor kontratenor, Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztivál 2013Birta Gábor és Nicholas Clapton a Shakespeare Fesztiválon

2013. július 11-én, 20.30 órakor Birta Gábor és Nicholas Clapton énekművészek, valamint Balog József zongoraművész  Kontratenor vagy amit akartok című koncertjét hallhatjuk Gyulán a Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon.  Ebből az alkalomból adott Birta Gábor rövid interjút lapunknak.
 
Kontratenor vagy amit akartok címmel mutatta be közös előadói estjét januárban az Óbudai Társaskörben három nagyszerű művész: Birta Gábor, Nicholas Clapton kontratenor  énekes és Balog József, zongoraművész.  A zeneirodalom Shakespeare-feldolgozásainak gyöngyszemeit megszólaltató koncert rendkívüli sikert aratott, így nem csoda, hogy műsorukat meghívták a gyulai Nemzetközi Shakespeare Fesztiválra is. Birta Gábor életében központi helyet foglal el Shakespeare, és elárulta: élete nagy álma valósult meg Nicholas Claptonnal és Balog Józseffel közös produkciójukban.       
                                                                                    
Gyulai Vár– Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy saját műsorunkkal szerepelhetünk Gyulán, a Shakespeare Fesztiválon, ráadásul a Gyulai Várszínház ötvenedik jubileumi évében – nyilatkozta Birta Gábor.
– Első alkalom, hogy részt veszünk ezen a rendkívül rangos rendezvényen, ráadásul olyan előadók és társulatok mellett, akiknek a neve, művészete egyet jelent a kemény munkával. Csodálatos dolog, hogy ezzel a fesztivállal mindinkább részeseivé válunk az európai kultúrának. Sokkal jobban, mint bármely más fesztiválon, amelyek kevésbé lépnek ki saját belső köreinkből. Gyerekkori álmom valósult meg ezzel a Shakespeare-esttel, hiszen tíz éves korom óta rajongok Shakespeare-ért. Így tanulságot is hordoz: húsz év munka kellett egy álom beteljesüléséhez, s ennek a gyümölcsét mutatjuk most meg a közönségnek.
 
William ShakespeareA januári koncert több művel is kiegészül: így például a szecessziós Peter Warlock: Take, Oh Take Those Lips Away című dalát is megismerheti a hallgatóság Nicholas Clapton előadásában, vagy magyar premier lesz Horn: I Know A Bank című műve a Szentivánéji álomból. Balog József pedig egy Liszt–Mendelssohn-Horowitz: Szentivánéji álom–parafrázist is bemutat a közönségnek.
Birta Gábor szerint Shakespeare mindenkor, minden generáció számára aktuális:
– Shakespeare sohasem panaszkodik. Figurái, – legyenek királyok vagy katonák, bolondok vagy hóhérok – a helyzetüktől és nehézségeik fokától, természetétől függetlenül mindig önhumorral viseltetnek a dolgaik iránt. Mindegyikükben ott lüktet az élet szeretetének perzselő tüze, ami jellemtől függetlenül mindig segít nekik dönteni és cselekedni. Ezt a bátorságot és ezt a szépséggel teli lendületet szeretnénk hozzátenni ehhez az idei jubileumhoz és a közönség mindennapjaihoz – fejtette ki a művész.
É. B.
 

 Műsor:

I. rész
 
Farkas Ferenc: Három dal az „Ahogy tetszik”-ből
 
Purcell: If Music Be The Food Of Love, 2nd version (Vízkereszt)
 
Tisztelet a 100 éve született Alfred Dellernek (1912–1979)
 
Greensleeves (trad.)
 
How Should I Your True Love Know (Hamlet)
 
The Song Of Willow (Othello)
 
O Mistress Mine (Vízkereszt)
 
~ Meglepetés ária a Hamlet első feldolgozásából – magyar premier!
 
Liszt – Schubert: Ständchen (Cymbeline) – zongora szóló
 
Haydn: She Never Told Her Love (Vízkereszt)
 
Schubert: An Sylvia (A két veronai nemes)
 
Horn: I Know A Bank (Szentivánéji álom) – magyar premier!
 
II. rész
 
Liszt–Mendelssohn-Horowitz: Szentivánéji álom–parafrázis – zongora szóló – magyar premier!
 
Peter Warlock: Take, Oh Take Those Lips Away (Szeget szeggel)
 
Roger Quilter: Fear No More The Heat O’ The Sun (Cymbeline)
 
Michael Tippett: Songs For Ariel (A vihar)
 
Gerald Finzi: Come Away, Death (Vízkereszt)
 
Ralph Vaughan Williams: Orpheus With His Lute (VIII. Henrik)
 
Sir Charles Villiers Stanford: The Rain It Raineth Every Day (Vízkereszt)
 
Cole Porter: So In Love (Kiss Me, Kate ~ A makrancos hölgy)
 
Helyszín: Gyulai Várszínház, Kamaraterem
Cím: 5700 Gyula, Kossuth u. 13., Tel.: 66/463-148, 30/639-9062
Jegyár: 1500 Ft.
 
Az Ismertség Magazin támogatásával.
 

Kapcsolódó cikkek:

Kontratenor vagy amit akartok  >> Birta Gábor és Nicholas Clapton az Óbudai Társaskörben

Szelíd heroizmus >> Interjú Birta Gábor kontratenorral