logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Az etiópok is ismerik a pörköltet

Mamo a Fantasztikus!

Lalibela, etióp étterem, Mamo Grum, Jókai utca, Budapest, ismertség, gasztronómia

Közelebb van Afrika, mint gondolnánk!

Németország, Anglia és Bécs után végre Budapesten is megnyílt az első etióp étterem, a Lalibela. Tulajdonosa, Mamo Grum élete nagy álmát váltotta valóra: elhozta hazánkba Afrika ízeit.

Bármilyen meglepő: a Budapesten található számtalan egzotikus, különleges étterem sorában afrikai eddig még nem szerepelt. Azonban Mamo Grum, a hazánkban élő etióp üzletember, akinek lacikonyhája évek óta nélkülözhetetlen színfoltja a Vörösmarty téri karácsonyi vásárnak, pótolta a hiányt. A közelmúltban a Nyugati térhez közel eső Jókai utcában, Lalibela névre keresztelt etióp vendéglőt nyitott.

– Mindig is szerettem volna, hogy legyen Budapesten egy afrikai étterem – mondta. – Hiszen a magyar és etióp ízvilág sokban hasonlít egymásra: mi is szeretjük a marhahúst, csirkét, halat, a birkát és használjuk a paprikát is a magyar pörkölthöz hasonló ételekben. Igaz, a nyolc különböző növényből készült fűszerünknek csak alapanyaga a paprika – világosított fel bennünket szinte tökéletes magyar kiejtéssel Mamo. – Tanulni jöttem Magyarországra huszonévesen, aztán itt maradtam. Nem volt nehéz beilleszkedni, mert nagyon hasonló a két nép. Mi is vendégszeretők, barátságosak vagyunk és még a temperamentumunk is egyforma. Legalábbis én nagyon nyugodt típus vagyok – tette hozzá nevetve. Azt is megtudtuk, hogy nagyon szereti a magyar konyhát: rablóhúsai, disznótorosai, juhtúrós puliszkája igen kedvelt a karácsonyi vásárra látogatók körében. Amit azonban mi magyarok, sőt, az egész világ sem ismerhet, az a csak Etiópiában termő gabonaféle, a teff. Ez nemzeti eledelük, amelyből lepényt sütnek. Aki ellátogat a Lalibelába, megkóstolhatja a marhahúsos jesga wot-ot, a csirkéből készült jedoro wot-ot, vagy a zöldséges alcsa-t. – Még a kilencvenes évek közepén volt egy vendéglőm Budán: sok politikus, művész járt oda, többek között Jordán Tamás vagy Charlie. Remélem, a Lalibela is megnyeri majd régi vendégeim, és a különleges ízekre vágyók tetszését! – invitál mindenkit Mamo Grum, kinek neve azt jelenti: fantasztikus!

É. B.