logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Légtisztító növények

Légtisztító növények

szobanövények, légtisztító növényekEgészségünkről, jó közérzetünkről is gondoskodnak

A hideg időszakban sokat tartózkodunk zárt helyen, keveset vagyunk a szabadban, a friss levegőn.  Nyáron is fontos, de  télen még fontosabb,  hogy a lakásban légtisztító növényeket tartsunk.  Ilyenkor kevesebbet nyitjuk ki az ablakokat szellőztetni, a fűtéskor szárazabb lesz a lakás levegője,  így szükségünk van egy kis "rásegítésre". Cikkünkben néhány gyakoribb szobanövény helyes ápolását mutatjuk be.
 
Napjaink egyik legnagyobb problémája a légszennyezettség. Milliók szenvednek légúti megbetegségektől: mindenki egészségesebb, tisztább világra vágyik, ezért, akik megtehetik, nem egyszer horribilis összegeket költenek különféle légtisztító berendezésekre, ionizátorokra. Ám a legtermészetesebb megoldás mindnenki számára elérhető. Ha megfelelő növényekkel vesszük körül magunkat, hatalmasat javulhat életminőségünk, egészségünk. Hiszen a növények amellett, hogy gondoskodnak a kellő mennyiségű oxigénről, javítják kedélyállapotunkat is, erősítik immunrendszerünket, növelik a várható élettartamot. Amellett, hogy a növények megkötik a széndioxidot és oxigént bocsátanak ki, kiszűrik a benzolt és a formaldehidet is, valamint párásítják  a levegőt. Azt pedig mindenki tapasztalhatta, mennyivel szebb, dekoratívabb és egészségesebb egy virágokkal díszített otthon; enélkül kicsit kopasz lenne, hiányozna valami. 
A leghatékonyabb és legismertebb légtisztító növények, amelyek szinte minden háztartásban fellelhetők: a csüngő csokrosinda (chlorophytum comosum), az anyósnyelv (sansevieria), a szobai futóka (epipremnum aereum), a vitorlavirág (spathiphyllum), a rákvirág (aglaonema), a kislevelű fikusz (ficus benjamina), a szobafikusz (ficus elastica), a kúszó filodendron (philodendron oxycarduium), az elefántfül filodendron  (philodendron domesticum), a sárkányfa  (dracaena) és a borostyán (hedera helix). A felsorolt növények többsége nem túl igényes, általában beérik a téli kevesebb fénnyel is, hiszen a szobai mesterséges fénynél is fotoszintetizálnak, ezért kezdőknek is ajánlott a tartásuk.

Néhány növény átalános tartásáról, ápolásáról

csüngő csokrosinda, chlorophytum comosumCsüngő csokrosinda
 
Nem kényes növény,  a közvetlen fényt nem szereti, inkább a félárnyékos helyen érzi jól magát. Nyáron locsoljuk bővebben, kéthetente kaphat egy kis zöldnövényeknek ajánlott tápot, télen mérsékeljük az öntözést, és 1,5-2 havonta tápozzuk. A nyári nagy melegben és a száraz, meleg  lakásokban ajánlott a  leveleit  permetezni, huzattól védjük. A hajtásai kecsesen lelógnak, ezért ajánlott függő cserépben tartani.  Szaporítása könnyű, hiszen a lelógó kis hajtásokat vízben gyökereztethetjük,  egy cserépbe  ajánlott 2-3 tövet is tenni. Külön felhívnám a számítógép előtt sokat ülőknek a figyelmét, hogy tartsanak a környezetükben a csüngő csokrosindából legalább 2-3 cseréppel, mert a képernyő káros kisugárzását is semlegesíti.
 
Rákvirág
 
Rendkívül mutatós és hálás dísznövény, sok különböző levélmintával.  Félárnyékos és árnyékos helyet szeret, a hűvösebbet  is  elviseli, vagy  ha néha elfelejtjük meglocsolni, azt is... Bőséges öntözést kíván, ha vázában vízbe állítjuk, ott is akár hónapokig él. Évente ültessük át humuszos földbe. Könnyen szaporítható vízben, cserépbe  2-3 ágat ledugva. Ha megnyúlt a szára, érdemes visszavágni, rövid időn belül dúsan, erőteljesen kezd újra hajtani.
 
vitorlavirág, spathiphyllumVitorlavirág
 
A félárnyékos és árnyékos helyet kedveli, rendszeresen öntözzük, mindig nedves legyen a földje. Télen kevesebb vízzel is beéri, különösen, ha hűvösebb helyen telel.  Melegben érdemes a leveleit permetezni, de a virágait  lehetőleg  ne érje, mert foltosak lesznek, megbarnulnak. Nyári időszakban kéthetente tápozzuk. Tavasszal érdemes laza, tőzeges földbe átültetni, de óvatosan bánjunk a gyökerével,   tőosztással tudjuk szaporítani.
 
Anyósnyelv
 
Nagyon igénytelen, szívós növény,  gyorsan és könnyedén fejlődik.  Nem igényel tűző napot, elviseli a sötétebb, árnyékos helyet is.  Csak akkor öntözzük, ha a cserépben a föld felszíne már kiszáradt. Tápoldatozni  elég 3-4 hetente, télen nem szükséges. Tavasszal ültessük át általános virágföldbe, lehetőleg  laposabb és nagyobb átmérőjű cserépbe, ugyanakkor szét is szedhetjük további szaporításra, de  5-7 cm-es levéldugvánnyal is sikeresen próbálkozhatunk.  Tőzeg és homok keverékébe tegyük, félárnyékos, meleg helyre. 
 
fikus, szobai fikuszSzobai fikusz

A világos, meleg helyet szereti, de nem a tűző napot. Mérsékelten öntözzük, legyen kissé nedves, de nem szabad, hogy álljon alatta a víz. A leveleit rendszeresen permetezzük, mert elég nagy a páraigénye. A nagy leveleket időnként nedves ruhával óvatosan töröljük át a rárakódott portól. Évente ültessük át lehetőleg "B" típusú virágföldbe, a nagy növényeket elég kétévente, de ugyanekkor vissza is vághatjuk. Szaporítani tavasszal ajánlott, amikor a már kissé érett hajtásokat levágjuk, egyenlő arányban homok és tőzeg keverékébe tűzdeljük, fólia alá, meleg, világos helyre tesszük. Arra külön figyelni kell, hogy  a levágott ágak végeiből fehér tejnedv folyik, amely ragacsos, és ha valamire ráfolyik, foltos marad. Ezt megelőzendő, egy papírzsebkendő mindig legyen kéznél, ezzel itassuk fel a nedvet. Nyáron akár hetente is adhatunk tápoldatot neki, télen viszon elég 1,5-2 havonta.

Egy átlagos 55-60 m2-es  lakásba hét-nyolc cserép virág szükséges, ennyivel  meg lehet tisztítani és kellemessé lehet tenni az otthon levegőjét, arról már nem is beszélve, mennyivel olcsóbb, mint bármelyik drága, elektromos árammal működő légtisztító készülék, és milyen környezetbarát!
 
Szöllősi Istvánné, Ircsi