Linzerkarika
2013.október 16.
Linzerkarika
A klasszikus aprósütemény
Talán mindenki emlékszik még nagymamája, dédnagymamája süteményeire. Az egyik felejthetetlen aprósütemény a linzerkarika. Többféle módon is elkészíthetjük. Házi lekvárral az igazi!
Hozzávalók:
– 10 dkg porcukor,
– 25 dkg vaj,
– 30 dkg liszt,
– 1 egész tojás,
– 1 csomag vaníliás cukor,
– 1 tojássárgája,
– dió,
– lekvár.
Elkészítése:
A linzertésztához való összetevőket – cukor, vaj, liszt, egész tojás – hidegen és gyorsan, lehetőleg késsel összedolgozzuk, hogy a vaj megtartsa keménységét. A lisztet előbb a vajjal keverjük össze, majd ehhez adjuk a porcukrot és a tojást. Összeállítás után hideg helyen egy órát pihentetjük, majd fél cm vékonyra kinyújtjuk, karikákra szaggatjuk. A karikák felét középen egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk, tojássárgájával megkenjük, hogy sütéskor szép színt kapjon. Miután megsütöttük, a korongokat megkenjük lekvárral és a karikákat ráragasztjuk. (Ezt még a nyers tésztával is megtehetjük, akkor pedig egybe sütjük ki őket). Lekvár helyett dióval is megtölthetjük, ilyenkor a darált diót tejben főzzük meg előtte.
Hogy még finomabb legyen, a még nyers tésztát tojásfehérjével megkenhetjük és diós cukorba márthatjuk. :)
Recept és fotó: Podlipnik Anna
Kapcsolódó cikkek:
Mákos, diós kalács >>
Egészséges kakaós desszert >>
Indiáner >>
»
- A hozzászóláshoz belépés szükséges
-