logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Magyar Cserkészlány Szövetség

Magyar Cserkészlány Szövetség

Magyar Cserkészlány SzövetségA teljes élet megteremtése a céljuk

Ha a cserkészmozgalomra gondolunk, vidám, természetkedvelő fiatalok jutnak eszünkbe, akik keki színű ingben, nyakkendőben róják az erdőket, erkölcsös magaviseletűek és példamutató életükkel vívják ki mindenki csodálatát. A húszas években létrejövő cserkész szervezeteket a kommunizmusban vallásos kötődéseik miatt betiltották, ám 1989 óta egyre-másra alakulnak új cserkész csoportok, vagy éledtek újjá a régiek. Ezek egyike a Magyar Cserkészlány Mozgalom, amely azonban mindenféle vallásos és politikai hovatratozástól függetlenül várja azokat a nőket, lányokat, akik értelelmes, tartalmas, teljes életre vágynak. Ismerjék meg őket! Interjúnkban Kaszás Mónikát, a szervezet egyik vezetőjét kérdeztük.

− Mikor és milyen céllal alakult meg a Magyar Cserkészlány Szövetség?
 
− A Magyar Cserkészlány Szövetség 1923-ban jött létre, azonban 1948-tól nem működött hosszú éveken keresztül. Végül1989-ben indult újra a mozgalom.
 
Magyar Cserkészlány Szövetség− Miért tartottátok fontosnak egy ilyen szervezet  létrehozását?
 
− Küldetésünk, hogy lányokat és fiatal nőket a teljes életre neveljünk, segítsük őket, hogy képességeiket kibontakoztathassák az élet minden területén. Fontos még hangsúlyozni, hogy szövetségünk politikától és vallástól független, tehát minden lány és fiatal nő számára nyitott.
 
− Magyar Cserkész Szövetségről hallottunk, miért volt szükséges külön egy Cserkészlány Szövetség létrehozása is?
 
− Szövetségünknek fontos célja a lányok és fiatal nők teljese életre nevelése. Ehhez, úgy gondoljuk, szükség van olyan programokra, ahol a lányok csak lányokkal lehetnek együtt.
 
− Milyen hagyományai vannak a cserkészetnek Magyarországon és a világban?
 
− Mint már említettem, szövetségünk 1989 óta működik ismét, de sokkal régebbi gyökerekhez nyúlik vissza. Tagjai vagyunk a cserkészlányok világszövetségének (World Association of Girl Guides and Girl Scouts, WAGGGS), melynek világszerte 10 millió tagja van.
 
Kaszás Mónika− Kik lehetnek a tagok? Körülbelül hány tagotok van?
 
− Tagunk lehet minden lány és nő, már 6 éves kortól, felső korhatár nincs. Jelenleg körülbelül 500 regisztrált tagunk van.
 
− Együttműködtök-e más civil szervezetekkel?
 
−Folyamatosan együttműködünk különböző civil szervezetekkel: gyakran fordul elő, hogy más szervezetekkel dolgozunk közös projekteken, programokon. (Például közös kirándulást szerveztünk a LÁSS Látássérültek Sportegyesületével, részt  veszünk az ENSZ női programjaiban, vagy az AVON-rendezvényeken, a NANE-val is csináltunk közösen projektet a nők elleni erőszak megfékezése érdekében – hogy szerteágazó tevékenységünkből csak néhányat említsek).
 
− A szervezet fennállása óta mire vagy a legbüszkébb?
 
− Minden olyan alkalommal nagyon büszke vagyok szövetségünkre, amikor minőségi programot tudunk nyújtani az embereknek, és látom a résztvevők arcán, hogy élvezik a velünk eltöltött időt.
 
− Milyen programokat/akciókat valósítottatok meg eddig? Miket terveztek legközelebb?
 
− Vannak állandó programjaink, amelyek havonta/kéthavonta kerülnek megrendezésre. Ilyenek például a vezetőképzők, a könyvklub, a filmklub, a társasjáték-est vagy az English Tea. Ezenkívül szervezünk még kirándulásokat és egyéb programokat is.

Magyar Cserkészlány Szövetség− Mit üzennél az Ismertség Magazin Olvasóinak?
 
− Szövetségünk szeretettel vár mindenkit, aki szeretne önkéntesként segíteni. Vagy egyszerűen csak szeretne megismerni minket.
 
− Hogyan kapcsolódhatnak be a Magyar Cserkészlány Szövetség munkájába Olvasóink? (önkéntesség, anyagi támogatás stb.)
 
− A www.cserkeszlanyok.hu honlapunk folyamatosan friss információkat közöl aktuális programjainkról. A programok nyitottak, vagyis mindig szeretettel várjuk azokat is, akik még nem tagjaink.
 
Regenbach Zsófia