logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mazsolafával a másnaposság ellen

Mazsolafával a másnaposság ellen

japán mazsolafaMegoldás az alkoholfüggésre

Jing Liang, kaliforniai kutató szerint a mazsolafa lehet a megoldás az alkoholizmus elleni küzdelemben. A növényből nyert természetes anyag az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függetlenül józanon tart, megóv a másnaposságtól és idővel megszünteti az alkoholfüggőséget is.  

A mazsolafából nyert hatóanyag lehet az ellenszere a világszerte milliók halálát okozó alkoholizmusnak. A dihidromiriceint (DHM) ötszáz éve használják a hagyományos kínai orvoslában a másnaposság gyógyítására. A DHM az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függetlenül józanon tart, megóvva a másnaposságtól és idővel megszünteti az alkoholfüggőséget is. Mindez túl szépen hangozhat a megrögzött italozók számára, ám mégis igaz. A kínai fából nyert kivonatezt a hatást garantálja, amit a patkányokon végzett kísérletek is igazolnak.

Az alkoholizmus világszerte hatalmas problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 2,5 millió ember halálát okozza. Éppen ezért az utóbbi időben komoly kutatások indultak az alkoholfogyasztás megállítását, vagy legalább csökkentését célzó gyógyszerek kifejlesztése érdekében.

A japán mazsolafa (Hovenia dulcis) kínai változatának kivonatai megoldást jelenthetnek a problémára. A kivonatokat több mint 500 éve használják Kínában a másnaposság kezelésére. A kísérletek megállapították az egyik alkotóeleméről, a dihidromiricetinről (DHM), hogy ittassági blokkolóként működik a szervezetben, meggátolva az alkohol szokásos intoxikációs hatásának kialakulását az agyban, bármennyi legyen is a vérben.

Egy DHM tartalmú készítményt hamarosan embereken is kipróbálnak. "Olyan embereknek adnám, akik képtelenek megállni, hogy bemenjenek egy kocsmába és igyanak" - mondta Jing Liang, a kaliforniai UCLA farmakológusa, a kutatás vezetője. "A DHM csökkenteni fogja az ittasság fokát az elfogyasztott alkohol mennyiségéhez képest és egyértelműen eltünteti a másnaposság tüneteit. Idővel az alkohol iránti vágyat is mérsékelni fogja"

sörLiang először azt tesztelte, hogy a DHM képes-e blokkolni a túlzott italfogyasztás által okozott esetlenséget és a koordinációs képességek csökkenését. Ennek érdekében megmérte mennyi ideig tart a kezelést kapó, hátukra fordított patkányoknak újra talpra állni egy V-alakú vályúban. A patkányoknak, miután egy ember által két óra alatt elfogyasztott 15-20 sörnek megfelelő alkohol dózist kaptak, átlagosan 70 percet vett igénybe hogy visszanyerjék koordinációjukat. Ha ugyanezen dózist a testsúllyal arányos kilogrammonkénti 1 milligramm DHM-mel vegyítették, a rágcsálók mindössze 5 perc alatt visszanyerték önuralmukat.

A DHM megszüntette a patkányoknál a nyugtalanságra és másnaposságra utaló tüneteket is, sőt idővel a patkányok, akik szabadon választhattak egy cukrozott alkoholos oldat és cukrozott víz között, az utóbbit részesítették előnyben. Három hónap leforgása alatt a a kontroll csoport tagjai függővé váltak, míg a DHM-mel kezelt csoport tagjai csupán negyedét fogyasztották annak, amit "italozó" társaik. A függőség kialakulása után a kontroll csoport tagjain is elkezdték alkalmazni a DHM kezelést, ami 7 hét után hirtelen jelentős csökkenést eredményezett az alkohol bevitelben.

A DHM összes előnye azonnal elveszett, amikor Liang egy flumazenil nevű gyógyszert adott a patkányoknak, ami az agy egyik neurotranszmitter, a gamma-amino-vajsav (GABA) receptorát blokkolja. "Ez alátámasztja azokat az adatokat, melyek szerint a GABA receptorok kulcsszerepet játszanak az alkohol agyra gyakorolt hatásában, és ennek a kölcsönhatásnak a célbavétele életképes megoldás az alkohol bevitel csökkentésére" – nyilatkozott David Nutt, az Imperial College London kutatója a New Scientistnek. "Reménykedjünk, hogy biztonságosan alkalmazható embereken is"

Más szakértők attól tartanak hogy egy "józanság tabletta" inkább ösztönözni fogja az alkoholfogyasztást. A Roche gyógyszergyártó cég nem oly rég függesztette fel egy hasonló hatóanyag, az Ro15-4513 fejlesztését. "Rengeteg filozófiai aggály fogalmazódott meg, hogy egy alkohol ellenszer inkább az alkohol fogyasztására csábítja az embereket" - tette hozzá Markus Heilig, az Egyesült Államok Nemzeti Alkoholfüggőségi Intézetének klinikai igazgatója, elmondva, hogy az Ro15-4513 súlyos mellékhatásokat okozott, többek közt szorongást és epileptikus görcsöt. Liang szerint a DHM esetében semmi jele hasonló mellékhatásoknak.

sg.hu nyomán ismertseg.hu