logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Megnyitja kapuit az Erkel Színáz

Megnyitja kapuit az Erkel Színház

Erkel Színház logóIsmét birtokba veheti a közönség Budapest második dalszínházát

Március elsején három hónapra újra megnyílik az Erkel Színház. Az évek óta zárva tartó intézmény június 9-ig próbaüzemben működik. Ezalatt opera és balett előadásokkal, valamint külön az ifjúság számára készült adaptációkkal várják a közönséget. Márciusban a Primavera sorozatban vidéki operatársulatok játékát, művészeit ismerhetjük meg.
 
Március elsején a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett Pas de trois – hármas, trió a táncszínpadon című közös produkciójával nyit az Erkel Színház. A Győri Balett Liszt zenéjére komponált, Fodor Zoltán által koreografált Magyar Rapszódiát, a Pécsi Balett A Jó és a Rossz kertjéből című Cameron McMillan-koreográfiát, a Magyar Nemzeti Balett pedig Lukács András táncszínpadi alkotását, az Örvényt mutatja be.
A Magyar Állami Operaház mellett az opera és balett előadásoknak otthont adó ntézmény 2007 óta tart zárva. A színházfelújítás első rekonstrukciós szakaszának befejezése lehetővé teszi június 9-ig a zavartalan munkát. Összesen nyolcvanegy alkalommal tartanak balett vagy opera előadást a nyári szünetig.
 
Kovács István Don Giovanni szerepében. Fotó: Tomas OpitzAz Erkel Színház küldetése kiegészíti az Operaház feladatát. Egyfajta népszínház funkciót kíván betölteni, hogy az opera- és balettirodalom klasszikusait azokkal is megismertesse, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a drágább Operaházba váltsanak bérletet. Emellett külön hangsúlyt fektet az ifjúság művelődésére is. Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját kifejezetten az ő számukra adaptálva mutatják majd be, de színre viszik a gyerekek körében népszerű Háry János című daljátékot, vagy a Pomádé király új ruhája című operát is. Az OperaKaland elnevezésű programba bekapcsolódik az ország valamennyi középiskolája, így diákok ezreihez jut el a magas, de  általuk is élvezhető művészet.
„Az Erkel jelszava a hozzáférés. Aki a magyar operakultúrába adópénzt ad bele, bárki ebben az országban, hozzáférhessen a népszerű operákhoz, balettelőadásokhoz és koncertekhez” – foglalta össze a hamarosan megnyíló intézmény küldetését Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.
A következő három hónapban népszerű operák szerepelnek az Erkel műsorán. Így a Don Giovanni, az Aida, a Turandot vagy a Don Carlos. A rövid évadban az Operaház idei Kamaraénekes címmel kitüntetett énekesei: Sümegi Eszter, Váradi Zita és Bretz Gábor mellett nemzetközi hírű operaénekesek, többek közt Komlósi Ildikó is fellép majd.
Márciusban a Primavera nevet viselő sorozat a vidéki színházak operatársulatait vonultatja fel, amelyek vendégszereplésük alkalmával legfrissebb darabjaikat mutatják be az Erkel Színház közönségének. 
 
www.ismertseg.hu
/Fotó: Tomas Opitz/
 

Kapcsolódó cikkek: 

Anyegin az Operában >>

A kortalan Hunyadi László >>