logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mi kell a sikerhez?

Mi kell a sikerhez?

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatójaA F1 híradástechnikai háttere az Invitel volt

A Formula-1 Magyar Nagydíjon rajtunk volt a világ szeme.  A technikai sportok királyának számító versenyt most először az Invitelen keresztül sugározta a MTVA, 10 Gbit/sec. sebességgel bonyolítva az adatforgalmat. A verseny után rendezett sajtótájékoztatón megtudtuk: összesen közel 350 különböző, innovatív technológián alapuló szolgáltatást biztosított a szolgáltató, köztük olyan világhírű üzleti partnereknek is, mint az AT&T, a TATA vagy a PCCW. A verseny négy napján harminc szakember dolgozott 24 órás szolgálatban az „Invitel-istállóban”, a pálya területén pedig 25 km hosszú kábelhálózat biztosította a zavartalan telekommunikációt.
 
Különleges technikai újításra bólintott rá az MTVA, amikor az idei Formula-1 közvetítését a kiegészítő információs feladatokkal együtt az Invitel telekommunikációs szolgáltatóra bízta. A Hungaroring és a Kunigunda utcai székház összeköttetését egy redundáns sötétszálas kapcsolat biztosította. Az MTVA eddig még sohasem alkalmazott ilyen technikai megoldást a hazai GP közvetítésére. Nemcsak a futam közvetítését, de a verseny előtti héten a Hungaroringről érkező összes tudósítást, riportot és beszámolót is az Invitel által nyújtott infrastruktúrán láthatták a hazai szurkolók. Az idei Formula-1-es futamról az MTVA közvetítése az Invitel hálózatán keresztül jutott el több millió magyarországi tévénéző otthonába.
 
Az első magyarországi Formula-1 versenyen 1986-ban még 25 teletex és 4 távíró jelentette az információtechnikát.
 
Mártha Imre, Invitel, sajtótájékoztató, Hungaroring– Az Invitel, bár még más néven, a jogelőd vállalat színeiben tulajdonképpen már az első Formula-1-es futamon is jelen volt a pályán. 1986-ban, ma már szinte felfoghatatlanul egyszerű technikát, telexgépeket és huzalos képtávíró berendezéseket biztosított a csapatoknak, újságíróknak a versenyhez – mesélte Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón.
– Természetesen most már más a helyzet: a verseny lebonyolításához a legmodernebb informatikai megoldásokra és hatalmas sávszélességre volt szükség. A Hungaroring adathálózatát 10 Gbit/s átviteli kapacitású metro ethernet gyűrűhöz csatlakoztatva biztosítottuk. Ez a telekommunikációs infrastruktúra képes lenne kiszolgálni egy Gödöllő méretű város mindenkori forgalmát. Nagyon örülök annak, hogy a Formula-1 közvetítés az Invitel segítségével jutott el minden magyar televíziónézőhöz. Rendkívül komoly feladat elé néztünk azzal, hogy az MTVA az Invitelt választotta partneréül a televíziós közvetítés lebonyolításához. Hatalmas siker és egyben büszkeség is, hogy akadály nélkül vettük ezt a hatalmas felelősséggel járó szakmai kihívást – mondta el Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.
 
– A Formula-1 televíziós közvetítésének feladata technológia szempontjából kétféleképpen végződhetett: maximális sikerrel vagy teljes kudarccal. Nincs köztes állapot. Az Invitel a televíziós közvetítés hátterének tökéletes biztosításával bizonyította, képes tartani a lépést a száguldó cirkusz és az MTVA elvárásaival is - nyilatkozta Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese.
É. B.