logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mit tehetünk hajhullás ellen?

Mit tehetünk hajhullás ellen? 

hosszú haj,fodrászkodásGyógyszerek, stressz, változókor is okozhatja a hajhullást

Mindenki dús, egészséges hajkoronát szeretne, ám sokszor nem teszünk meg mindent hajunk védelméért, megfelelő állapotáért. A velünk született adottságok mellett a helyes táplálkozással, megfelelő életvitellel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hajunk fényes, rugalmas és egészséges legyen.

hajszálburok

A hajnak nincs életfontosságú szerepe egészségünkben, de komolyan befolyásolja külső megjelenésünket, és ezzel jó közérzetünket is. Ősszel természetes hajváltás zajlik, ami csak akkor tekinthető kórosnak, ha napi száz hajszálnál többet veszítünk el. Ha egyidejűleg zsírosodás is fellép, az már speciális samponos kezelést, súlyosabb esetben szakorvosi segítséget igényel. A hajnak két ciklusa van. A hajszálak kialakulása az anagen, a nyugalmi periódus a telogen fázis. Az őszi, élettani hajhullásnál, ez a telogen arány megnőhet.  
 
Ősszel természetes hajváltás zajlik.
 
Hajhullást okozhat szervezetünk nyomelem hiánya, stressz, heveny betegségek, műtétek, a változás kora, és egyes gyógyszerek is. Lehet egyenletes eloszlású és elveszíthetjük foltokban is. Ez utóbbi esetben mindig forduljunk orvoshoz, mert az semmikképpen sem hajcsere eredménye. A ritkulást okozhatja hormonális betegség is. Vannak olyanok, akiknél a szőrtüszők fokozottabb mértékben kötik a férfi hormont, ez általában a test egyéb tájain is túlzott szőrnövekedésteredményezhet. A férfias típusú hajhullás esetén a homlok táján koncentrálódik a probléma, esetleg a tonzúra területére. Ez genetikusan is örökölhető. A pajzsmirigy normálistól eltérő működése is okolható a hajvesztésért, akárcsak egyes gombák, baktériumok, okozta fertőzések.

A hajhulláshoz vezethet az is, ha szakszerűtlen módon kezeljük. A gyakori festés, - különösen oxidációs anyaggal - roncsolja a hajszálakat, allergiát okozhat a fejbőrön, akárcsak a nem kellő szakértelemmel végzett dauerolás. Téves viszont az a nézet, hogy a korpásodás hajhulláshoz vezet. Tapasztalati tények bizonyítják, hogy a korpásodás ellen használt gyógykészítmények akkor igazán hatásosak, ha ciklikusan váltogatjuk azokat. Mivel a hajhullás nagy hatással van önértékelésünkre, igyekezzünk megakadályozni a kialakulását. A hajat gyakran és alaposan keféljük ki. Hetente 1-2 alkalommal mossuk meg, majd gondosan öblítsük le. Jótékonyan hat, ha erősen masszírozó mozdulatokkal végezzük a hajmosást, de ez mindig ujjbeggyel történjen, óvakodjunk a fejbőr körömmel való felsértésétől. A túl sok sampon, a forró hajszárító, a túl gyakori hajmosás, ösztönözheti a haj zsírosodását, a fejbőr korpásodását.
Figyeljünk oda a helyes táplálkozásra, megfelelő mennyiségű A-vitamint tartalmazó élelmiszert fogyasszunk, csökkentsük a stresszt, mozogjunk rendszeresen, aludjunk eleget!
 
Vincze Mara

Kapcsolódó cikk:

Fodrász szemmel >>