logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Most múlik pontosan

Most múlik pontosan

Csík Zenekar

Beszélgetés Csík Jánossal, a Csík Zenekar vezetőjével

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Csík Zenekar a magyar népzene hiteles tolmácsolója immár húsz éve. Az utóbbi néhány évben saját zenei utat választottak: a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, érdekes ötvözésével új műfajt hoztak létre. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette elismertté nemcsak a zenekart, de rajtuk keresztül a magyar népzenét is - hazánkban és külföldön egyaránt. A merész nyitás a magyar könnyűzene felé a szélesebb ismertséget is meghozta. A zenekar számára fontos a klasszikus zene világa is: Örökségünk című műsorukban szimfonikus zenekarral, kórussal és táncosokkal mutatták be azokat a zene- és kórusműveket, a magyar nép életében született táncokat, dallamforrásokat, amelyek Kodály Zoltánt is alkotásra késztették. A legnagyobb természetességgel váltanak magyar népzenéből románba, alföldiből erdélyibe, sanzonból lassú magyarosba. Koncertjeiken, táncházaikban rendszeresen feltűnnek a népzene még élő nagy öregjei, de Lovasi András, Ferenczi György, vagy Dresch Mihály is. Csík Jánossal beszélgettünk a népzenéről, a Csík Zenekar jelenéről és terveikről.

- Hogy került kapcsolatba a népzenével?

- A néptánccal és a népzenével egy gyermek tánccsoport tagjaként találkoztam. Apám, aki sajnos igen korán meghalt nagyon fontosnak tartotta, hogy zenei képzettségünk legyen a nővéremmel, így beíratott egy zeneiskolába hegedülni. Innen a kötődésem a hegedűhöz.

- Merre jártak a zenekarral?

- Hála istennek az évek alatt a zenekar egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően sok helyre meghívtak muzsikálni, nemcsak az országban, hanem külföldön is. Így bejárhattuk szinte az egész világot. Remélem, ez a lehetőség még sokáig alkalmat ad arra, hogy sok embernek bemutathassuk a magyar népzene szépségeit, ötvözve zenéinket tánccal illetve olyan muzsikákkal, ami nemcsak a népzenét kedvelő füleknek okoz kellemes perceket koncertjeinken.

- Amikor az Önök zenéjét meghallja az ember, gondolkodnia kell, hogy népzenét hall, vagy világzenét? Hogy kerülnek műsorukba feldolgozások?

- Autentikus magyar népzenét játszó zenekar volt a miénk, s ma is azok vagyunk, de új úton indultunk el néhány éve. Arra sok példa van, külföldön és itthon is, hogy a rock zene magához öleli a népzenét. Velünk viszont a népzene ölelte magához a rockzenét, megtartva a népzene autentikus értékeit, az emberi gondolatok, érzések szép gyümölcseit, látva a mai változó világunkat mozgató pop- és rockzene sok embert megérintő, sodró erejét. Feldolgozásainkkal szélesebb körhöz szerettük volna eljuttatni a népzenét, ugyanakkor tovább őriztük az autentikus magyar népzenét is. A magyar népzenével nagyon kevesen kerültek kapcsolatba korábban, hiszen egy elég zárt réteg az, aki gyerekkorától táncol. A népzenét annyira nem ismerik a fiatalok, így a könnyűzenei részeket jobban fogadják. Viszont számunkra nagyon meglepő és érdekes élmény volt, hogy ha a koncerteken előbb vannak a népzenei számok, aztán a feldolgozások, amikben az emberek teljesen felszabadulnak, és utána újból jön a népzene, akkor azzal is azonosulni tudnak. Így megismerkedtek a másik zenével azok, akik eddig csak népzenét hallgattak, vagy akik csak másfajta zenét hallgattak eddig.

- Mikor kezdték ezt az ötvözést?

- Két éve már úgy láttuk, jó úton járunk, ezért választottuk egyik lemezüknek az "Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…" címet. Ez egyrészt egy magyar népdal címe, másrészt arra utal, hogy folytatni akartuk az előző lemez sikeresnek bizonyult zenei megközelítését. A lemez címadó dalaként egy kalotaszegi népdal első sorait, illetve annak feldolgozását választottuk. Többféle szempontból is találónak tartottuk ezt a címet. Az egyik az a tény, hogy az ez előtti lemezünk a "Senki nem ért semmit" című, amely nem csak autentikus magyar népzenét, hanem tradicionális blues muzsikát, József Attila Bolyongok című versét, no és meglepetésként alternatív rock muzsikát is magában foglalt, sokak szerint egy új irányzatot hozott létre a magyar zenei életben. Ezt a szakma 2007 évben a MAHASZ Fonogram díjával jutalmazta, amely az év zenei albuma címet jelentette világzene kategóriában. A közönség elismerését mindenképpen bizonyítja, hogy 2007 novemberében ez a lemez Aranylemez lett. Ez a népzenei szakmában nagy elismerést jelent. Mivel az új lemezen is követni szándékoztunk azt a hagyományt, hogy miközben megőrizzük a régi szép magyar népzenei értékeket, nyitunk a változó világunk felé is, hogy a népzene igazi szépségét azoknak is meg tudjuk mutatni, akiknek talán kevesebb alkalmuk van a vele való találkozásra. Ahogy az előző lemezünk sikere is igazolja, akkor "Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…"

 - Hogy épül fel egy-egy koncertjük?

- Népszerűek az általunk játszott Quimby és Kispál nóták, de a műsor elején és végén mindig megszólal az eredeti népzene. Fontos, hogy a zenészeink nem csak a népzenéhez értenek, hanem van közöttük olyan, aki a könnyű műfajból jött. Ismerjük és tiszteletben tartjuk az alternatív rock, vagy épp a jazz belső szabályait, sajátosságait.. Valójában akkor tudunk hatást elérni, ha megtartjuk és felhasználjuk minden műfajban az értékeket.

- Az Önök sikere azt mutatja, hogy ismét feljövőben van a népzene népszerűsége.

- A fiatalok egy szabadabb közeget kerestek, amikor ezekbe a közösségekbe mentek annak idején. Ma pedig a globalizálódott és elamerikanizálódó kultúra ellenhatásaként erősödik a folklór. Egyre többen érzik úgy, hogy tudni kell, kik is vagyunk ebben a világban, akik keresik a segítséget egy egészséges nemzeti öntudat kialakulásához.

- A YouTube-on a Most múlik pontosan hárommilliós nézettséget ért el, ami kiugróan magasnak számít. Mit szóltak Önök a nagy sikerhez és mit a Quimby?

- Ők örültek neki. Minket meglepett ez a siker, de Lovasi Andris szokta mondani, és igazat adunk neki: „Az a jó feldolgozás, ami jobb, mint az eredeti.”

 A zenekar legközelebb október 31-én, a Csabai Kolbászfesztiválon lép fel, Békéscsabán.

 

                                                                                  Bényei Adrienn