logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Norvég iparművészet

Norvég iparművészet

pillangók, norvég kiállításKonstrukció és Paradigma

A közelmúltban két norvég kiállításnak adott otthont a BMT-Budapest Kiállítóterem. A Konstrukció és Paradigma címet viselő tárlatok a kortárs norvég iparművészet törekvéseibe, anyaghasználatába és formavilágába engednek bepillantást. Harmincnégy művész mutatkozik be a magyar közönségnek: az üvegfúvó mester alkotásától a hímzett fáig, gobelin képekig, csontberakásos késtartóig vagy ezüstmíves kirándulótáskáig szemet gyönyörködtető világba csöppenünk általuk. A tárlat április 1-ig látható.
 
táska, norvég design, Marianne Moe
A közelmúltban új kiállítás nyílt a BMT-Budapest Galéria Budapest Kiállítóteremben norvég iparművészek alkotásaiból.
A kiállítás első része  a Konstrukció címet kapta és ez lett a kurátori koncepció alapja is. Az iparművészet területén a „konstrukció” szó a háromdimenziójú formák építésének módszerének leírására, és a felület megmintázására vagy ezeknek a fúziójára vonatkozik. Sokféle konstrukciós módszer van egyetlen tárgytól több elem összekapcsolásáig. 
Láthatunk inggallérokból készített ruhadarabot, nyersezüst-édesvízi gyöngyökből összeállított nyakláncot, textilfonállal készült képet, vagy, ami minket a leginkább megragadott: hímzett fa dobozkákat és hímzett fa-pillangókat, vagy ezüsttel kombinált míves kirándulótáskát.
A kiállítás 16 olyan művészt mutat be, akik a konstrukció elvét különböző módon közelítik meg és  leginkább fát és textilt használnak. Egy közös vonásuk van, hogy kifejlesztették saját egyéni módszerüket, hogy megalapozzák formai, szerkezeti és szervezeti alapjait vizuális kifejezésmódjuknak. A kiállítás különböző felfogású művek variációit mutatja be: néhányukon erősen érezhető a norvég tradíció, mások kísérletezőbbek, de mégis mindannyian az iparművészet hagyományaira építenek.

Norvég tál, Blue flower, Marit TingleffA  második, Paradigma című kiállítás 18 norvég művész alkotásaiból áll, akik főként üveggel, kerámiával és fémekkel dolgoznak. Olyan művészeket munkáit láthatjuk, akik az anyagok és a technikák ismeretére alapozva az új létrehozására és a kísérletezésre helyezik a hangsúlyt. A sorozat darabjai meg kívánják őrizni szobor jellegüket, miközben ezt ötvözik  a funkcionalitás és a hasznosság szempontjaival. Láthatunk egyedi alakú, vagy díszítésű vázákat, vízkiöntőt vagy hamutálat, sajátos ritmusú falikompozíciót. Ami minketleginkább megragadott, az egy hatalmas, Blue flower nevű, több, mint egy méteres kerámiatál.
 

norvég kiállítás, Kristin Saeterdal, Constructions

Kiállítók:
 
(Konstrukció)
 
Marit Helen Akslen, Liv Blåvarp, Lillian Dahle, Aslaug Juliussen, Inger Blix Kvammen, Håvard Larsen, Ingrid Larssen, Erlend H. Leirdal, Anne-Gry Løland, Anne Lene Løvhaug, Løvaas & Wagle, Marianne Moe, Inger Johanne Rasmussen, Franz Schmidt, Lars Sture, Kristin Sæterdal.
A kiállítás norvég kurátora: Edith Lundebrekke.
 

(Paradigma)

Ulla-Mari Brantenberg, Vidar Koksvik, Karen Klim, David Calder, Linnéa Calder, Pål Vigeland, Heidi Sand, Leif Stangebye-Nielsen, Liv Midbøe, Marit Tingleff, Svein Thingnes, Sidsel Hanum, Tovelise Røkke-Olsen, Tulla Elieson, Jens Erland, Ruta Pakarklyte, Gunnar Thorsen és Irene Nordli.
A kiállítás norvég kurátora Lars Sture.
 
A tárlat megtekinthető: 2012. április 1-ig, hétfő kivételével 10-től 18 óráig
 
Helyszín: Budapest Történeti Múzeum-Budapest Galéria, Budapest Kiállítóterem
 
Cím:  1056 Bp. Szabad sajtó út 5.
www.ismertseg.hu