logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Óceán kiállítás

Óceán kiállítás

Bohóchal tengeri rózsábanA mélység csodálatos világa

November 4-ig látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum lélegzetelállító kiállítása az óceánok világáról. A kiállítás különböző, szokatlan nézőpontokból veszi szemügyre a nagy titkokat a víz szikrázó tükrétől az éjsötét mélytengeri árkokig. Hatalmas időtávlatokat átfogva pillanthatunk be az óceánok kialakulásának földtörténeti múltjába, kitekinthetünk a Naprendszerbe hasonlóságok és víz után kutatva, de megvizsgálhatjuk az óceánok parányi és emberléptékű valóságát is.

Óceán kiállítás, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Földünket sokszor nevezik kék bolygónak, pedig Naprendszerünkben más égitesteken is található víz. Az élet kialakulásának is nyomába eredünk - hiszen ahogy saját magzati fejlődésünk, a földi élet is a vízben kezdődött. Már az első hajós népek is ismerték a tengeri áramlatokat, a tengerkutatás mégis Cousteau kapitány óta lett népszerű tudományos téma. Az óceánokat egyaránt tanulmányozza geológus, meteorológus, tengerbiológus és hadmérnök, csak más-más szemszögből. Az óceánok több millió fajnak adtak otthont egysejtűektől a valaha élt legnagyobb állatig. A vizekben uralkodó speciális körülmények miatt a tengeri állatok gyakran különös érzékszervekkel tájékozódnak. A tengerek sokáig kimeríthetetlen táplálékforrásnak tűntek, ám az ipari halászat elterjedése óta több faj is kipusztult. A tengerek energetikai szempontból is fontosak: a hullámzás, az árapály erejét erőművek foghatják be, és az óceánok alatt nagy kőolajmezők húzódnak. Óriási árutömegeket mozgatni kontinensek között, híddal kötni össze a tengerszorosok partján fekvő városokat, alámerülni az óceánok mélyére - a technika fejlődésével az ember birtokba vette az óceánokat. Sikerül-e megvédeni a tengereket? A globális felmelegedés, a környezetszennyezés, a túlhalászás, a tömeges fajpusztulás, a vizek elsavasodása egyaránt fenyegeti a tengerek, óceánok jövőjét.
 
Óceán Kiállítás. Magyar Mezőgazdasági Múzeum.
Vajon milyen titkokat rejt az óceánok mélye? Mennyi elektromos energiát termel egy rája, és vajon be tudna-e világítani vele egy szobát? Hogyan "születik" az igazgyöngy? Gondolnánk, hogy a mókás külsejű bohóchal szükség esetén meg tudja változtatni a nemét? Hány kilométer távolságból észleli a vért egy cápa? Miért változtatja bőre színét a polip? Melyik bója mit jelent? Hogyan hajtsuk a pokrócunkat, ha hajótörést szenvedünk, hogy helyesen értelmezzék a jelzéseinket a levegőből? Milyen fajokkal, jelenségekkel, érdekességekkel találkozhatunk, ha alámerülünk? A játékkal színesített kiállításon minden kérdésünkre választ kapunk, sőt, még a delfinek énekébe is belehallgathatunk!

Óceán Kiállítás. Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

A Föld felszínének kétharmadát borító óceánok a megismerhetőség határát jelentették a múltban és nagy kihívást jelentenek ma is a kíváncsi és kalandos kedvű ember számára. A kiállítás különböző, szokatlan nézőpontokból veszi szemügyre a nagy titkokat a víz szikrázó tükrétől az éjsötét mélytengeri árkokig. Hatalmas időtávlatokat átfogva pillanthatunk be az óceánok kialakulásának földtörténeti múltjába, kitekinthetünk a Naprendszerbe hasonlóságok és víz után kutatva, de megvizsgáljuk az óceánok parányi és emberléptékű valóságát is.
 
A kiállítás 700 m2-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen érdekes fejtörőket oldhatnak meg.
 
Helyszín:
 
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
 
Belépőjegy árak:
 
Felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoportok) 850 Ft, családi jegy 4950 Ft.
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető!
 
Csoportok számára bejelentkezés és információ: 06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711
 
A kiállítás 2012. november 4-ig, keddtől vasárnapig 10-től 17 óráig tekinthető meg.
 
www.ismertseg.hu

Kapcsolódó cikk:

Víz alatt a Lánchíd. Egy mélyvízi festőről, Sipos Lászlóról >>