logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ősi táplálkozás napjainkban

 

Ősi táplálkozás napjainkban

Ismerjék meg Kenessey Alexandrát, rovatunk új szakértőjét! 

A betegségek hátterében gyakorta a helytelen táplálkozás áll. Az ősi táplálkozáshoz visszatérő paleolit életmódnak többek között a perevenció a célja, de a lisztérzékenyeknek, cukorbetegeknek, tejallergiásoknak is kiváló alternatíva lehet. Kenessey Alexandrát, az Ausztráliában élő paleolit gasztroblogot vezető táplálkozási szakírót, rovatunk új szakértőjét kérdeztük különleges életmódjáról és az egészséges desszertekről.
  
 
- Miért lettél gasztroblogger?
  
- Már volt egy blogom, amelyik az ausztrál életünkről szólt. Kezdetben oda töltöttem fel a receptjeimet, de egy idő után megérett a helyzet arra, hogy külön blogot indítsak nekik.
 
- Röviden foglald össze kérlek mi a paleo és mi vezetett rá téged erre az útra?
 

- A paleo alapvetően egy életmód, ahol nem csak az étrend, de a mozgás és a napfény is hangsúlyt kap. A paleo étrendet követők nem esznek gabonát, tejtermékeket, cukrot, hüvelyeseket és finomított ételeket. Helyettük viszont sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat és olajos magvakat.  Bár a paleo alapelvek egységesek, részleteiben nagyon sok irányzata van. Hogy engem mi vezetett erre az útra? Már egy ideje az étkezésben kerestem egy-két apró probléma okát, de végül kisfiam tehéntejfehérje allergiája adta meg a végső lökést.Lépésről lépésre vezettem be a paleot a mindennapjainkba. 
 
- A te példád is bizonyítja, hogy senkinek nem kell lemondani a hagyományos sütikről.
Hogyan kísérletezted ki a hagyományos édességek egészséges változatát?
 
-Elég sok paleo süteményt sütöttem mire láttam, hogy az egyes alapanyagok hogyan viselkednek egymással, mit mivel lehet helyettesíteni és milyen eredményt kapok. A Rigó Jancsi például részeiben - más süteményekben - már kész volt, ki volt kísérletezve, épp csak össze kellett állítani. Gyakran hallgatok az intuícióimra.

  
- Zselésítés terén is alternatív módszered van, mesélnél erről?
 
- A psillim husk-ot (utifűmaghéj) először az anyósom által kevert müzli hozzávalói között találtam, rosttartalmánál fogva segíti az emésztést. Később meglepődve találtam rá a nyerskonyha alapanyagai között, ahol természetes sűrítőanyagként szerepelt. Amikor egyszer a keményítőt ki akartam váltani valamivel, egy hirtelen ötlettől vezérelve nyúltam a psillium husk-hoz. Bevált. 
 
- Mondhatni gazdálkodó életmódot folytatsz mennyiben látod ennek az előnyét?
 
- Hiszek abban, hogy azé a jövő, aki tudja, hogyan legyen önfenntartó. Ezt addig kell megtanulni, amíg rosszabb idők nem jönnek, mert ha a gazdaság összeomlik, már nincs elég idő a tanulásra. Erre ott van Kuba példája az olajválság idején.
Másfelől, nincs is annál jobb, mint a saját hozzávalókból főzni az ebédet :)
 
- A gyerekeiddel együtt tevékenykedsz a konyhában, okoz ez valami nehézséget?
 
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem :) De én nem a nehézségeket látom, hanem a befektetést gyermekeim jövőjébe. Lehet, hogy ma lassabban megy a főzés, viszont mindketten szeretnek a konyhában lenni, szeretnek segíteni, még a 9 hónapos kislányom is szeretne. Rengeteget tanulnak, miközben ez nekik játék. Nem mellékesen mindent meg is esznek. Még a halat és a salátát is.
 
-A bio őrület hazánkba is betört. Ezek az élelmiszerek általában nagyon drágák. Hogyan szelektáljunk?
 
-Figyeljünk arra, hogy mindent akkor vegyünk, amikor szezonja van, és ez a bio termékekre pont az áruk miatt fokozottan érvényes. Azt kevesen tehetik meg, hogy minden élelmiszer bio legyen, de ez nem kell, hogy azt jelentse, semmiből sem veszünk biot. Legalább a citrom legyen az, aminek a héját a süteménybe reszeljük vagy héjastól a teába dobjuk. Ügyeljünk arra is, hogy nem kell bedőlni mindennek, amire azt mondják, bio. Csak azért, mert egy termék bio, nem feltétlenül egészséges. Lehet, hogy tele van bio cukorral.
 
Fotók: Kenessey Alexandra                        
 
 
Gerlachfalvy Réka
 

Kenessey Alexandra rovatunk egyik táplálkozási szakértője! Ha kérdésük van a paleo-táplálkozással, valamint a tejcukor érzékenységgel, gluténmentes táplálkozással, illetve cukormentes táplálkozással kapcsolatban, forduljanak hozzá bizalommal fórumunkban!

http://www.ismertseg.hu/Kenessey-forum