logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Őssejtkutatás

Őssejtkutatás

A jövő gyógymódja

Manapság, a modern orvoslásban az egyik leggyakrabban emlegetett gyógymód az őssejt-terápia. Hol a szülés fontos kérdései közt, hol pedig utolsó mentőövként, csodaként merül fel. A hétköznapi ember bár sokat hall róla, mégis keveset tud. Olyan sejtek birtokában vagyunk, amelyek szinte mindent "tudnak", mindenre "kiképezhetők" és felhasználhatók  fantasztikus, új lehetőségeket nyitnak. Sokan így könyvelik el az őssejtek tulajdonságait és szerepüket. Bár van igazság a megállapításban, ez korántsem foglalható össze ilyen egyszerűséggel, sok tévedést, homályt és félreértést tartalmaz a téma.
 
Mikor őssejtekről beszélünk, egy kalap alá vesszük azoknak összes tulajdonságát és képességét. A kutatók szerint az őssejt valóban gyűjtőnév, vagyis összefoglaló jelölése minden olyan sejtnek, amely osztódásra, önmaga megújítására képes, és átalakítható bizonyos, meghatározott funkciójú sejtekké. A kép azonban ennél jóval komplikáltabb, és sokkal árnyaltabb. Ennek tisztázása érdekében dr. Sarkadi Balázs kutatóorvost kérdeztük:
 
 Hányféle őssejt létezik?
 
– Az általános őssejt fogalma különböző képességű sejteket tartalmaz, aszerint, hogy milyen sejttípusok létrehozására alkalmasak. Vannak valóban „mindent tudó” őssejtek, de ebbe a csoportba csak igen kevés tartozik, és ezek rendkívül sérülékenyek. Az állatvilágban a megtermékenyített petesejt ilyen, illetve az ennek első osztódása során keletkező néhány sejt.
Az úgynevezett pluripotens sejtek, amelyek az embriókban találhatók, valóban sok mindenre képesek, de ugyanakkor sok veszélyt is hordoznak a szervezetre. Az egészséges felnőtt szervezetében már nem fordulnak elő, a magzati fejlődés során szöveti őssejtekké alakulnak. A szöveti őssejtek halálunkig megtalálhatók szervezetünkben, és ezek csak meghatározott szövetek újrapótlására, javítására alkalmasak: a szervezet regenerálódásáért felelősek, normál működés esetén életünk végéig kitartanak.
 
 A korábban elképzelhetetlennek vélt őssejt átültetés csodája mára szinte rutineljárássá vált.
 
– Az első hatékony őssejt átültetés három évtizede történt, csontvelő-átültetésként vált híressé, és a vérképző őssejtek pótlását szolgálta. Az eljárást azóta világszerte sikerrel alkalmazzák. Szöveti típusú őssejt nemcsak a csontvelőből, hanem a keringő vérből is nyerhető, ha a vérképző őssejteket kimozdítjuk a csontvelőből. A csontvelőt elpusztító daganatos betegségek, súlyos immunbetegségek esetén ez a módszer hatékony segítője az orvostudománynak. A szöveti típuskülönbségek azonban megnehezítik a megfelelő donor megtalálását, de közeli rokonok, illetve a világszerte működő őssejtbankok segítségével megtalálható a legalkalmasabb donor. Szöveti őssejtek nyerhetők a köldökzsinórvérből is. Ezek igen értékes sejtek, amelyek a jövő gyógyászatának fontos bázisát jelenthetik. Őssejt-transzplantáció forrásaként ma is széles körben alkalmazzák vérképző- és immunbetegségek esetén.
 
 Lehet azt mondani, hogy az őssejt-terápia a jelen gyógymódja?
 
– Bizonyos értelemben mindenképpen az. De - bár itthon és a szerte a világban sokirányú kutatás folyik ezzel kapcsolatban - az őssejtek iránti általános várakozás még megelőzi a realitásokat. A lehetőségek viszont igen biztatóak. A jövőben mind a helyreállító orvoslás, mind a gyógyszerkutatás tekintetében születhetnek nagyszerű eredmények. Már több hazai klinikán történik például szöveti sejtekből bőrpótlás, valamint kötőszövet helyreállítása. A ma még gyógyíthatatlan betegségek körében azonban várni kell az átütő sikerre.
 
 Ennek ellenére gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők zarándokolnak el idegen, távoli országokba őssejt beültetés céljából, a gyógyulás reményével.
 
– Az "őssejtturizmus" valóban terjedő divat. Veszélyes próbálkozás. Nem ellenőrzött, nem dokumentált és nem bizonyított "csodagyógyítást" csak lelkiismeretlen, gátlástalan kóklerek ígérnek, ők a hiszékeny, beteg emberek vámszedői. Sajnos a betegek nagy részének nincsenek kellő, hiteles információik az őssejt-terápiát illetően, ezért kritika nélkül elfogadják a kétes ajánlatokat, és sok milliót fizetnek a többnyire teljesületlen reményért. Bár az őssejtkutatás, új tudományágként fantasztikus eredményeket produkál, a lehetőségeket nem szabad összetéveszteni a valósággal, a mindennapi gyakorlattal. Sok még a bizonytalanság, a homály, a félreértés.
    
Azzal valamennyi tudós kutató és gyakorló orvos is egyetért, hogy a téma iránti felfokozott érdeklődést érdemes fenntartani, de reális tájékozottsággal, különben sérül az őssejtkutatás és -terápia iránti bizalom.

Szili Eszter

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:

Vírussal a gyilkos drónok ellen >>

A fekete halál titka >>