logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ősz Salzburgban

Ősz Salzburgban

Kirándulás Mozart csodás szülőföldjén

Az ősz beköszöntöttével az utazásSalzburg szerelmesei gyakran új tájakra vágynak, olyanokra, amelyekhez tökéletesen illenek a sárguló levelek, és az évszak borongós hangulata. Salzburg pontosan ilyen. Mozart gyönyörű szülővárosában, a barokk építészeti remekek és a felhőbe nyúló hegyek között tüdőnkbe szívva a tiszta levegőt, könnyen úgy érezhetjük, az elkövetkezendő hideg hónapokra inkább itt maradnánk.

 
Budapesttől szűk 600 kilométerre fekszik az Alpok kapujának is emlegetett Salzburg. Ez nagyjából 5-6 órás utat jelent, de ez szerencsére nem unalmas, hiszen a hegyek között haladva mesés kilátásban lehet részünk. Arról nem is beszélve, hogy több gyönyörű város keresztezi utunkat, ezért érdemes valamelyikben, például Linzben pihenőt tartanunk.
 
Salzburg fentrőlSalzburg szépsége elsőre szinte sokkolóan hat ránk. A várost a Salzach folyó szeli ketté, amelyen több hidacska ível át. Partjain festői szépségű templomok és kolostorok találhatók, és bármerre nézünk, mindenütt felhőkbe burkolózó hegyek vesznek körül bennünket. A város közepén emelkedő dombon az impozáns Hohensalzburg-vár magasodik a település fölé. A vár falai is árulkodnak a hely koráról. Salzburg a mai Ausztria legrégebbi városának tekinthető, már a 8. században említést tesznek róla. A vár pedig Európa legnagyobb megmaradt középkori építményének számít, hiszen az eleinte jelentéktelen méretű, még fából készült kezdeményét már 1077-ben felépíttette az akkori érsek, hiszen Salzburg fő érseki székhely volt.  A 11-13. század során még több falat és bástyát emeltek hozzá, mai méretét pedig 1527-ben érte el. Az építményt azóta is bevethetetlennek tartják. Érdemes megmásznunk a meredek lejtőket, hogy feljussunk ide, hiszen azon túl, hogy bejárhatjuk az ódon vár minden egyes szegletét, és több kiállítást is megnézhetünk, csodás kilátás tárul a szemünk elé. Szó szerint a felhők fölött, madártávlatból pillanthatjuk meg a város egészét.
 
Salzburgot a legérdekesebb turistacélpontokSalzburg, barokk kút közé sorolják, nem véletlenül. A hely gazdag történelme olyan tényező, amely meglátszik a város egészén. Korábban a város önálló tartomány volt a Bajor Hercegség és a Habsburg Ausztria között. Nagy befolyással bírt bőséges sókészlete miatt, mindig is haladó szellemiséggel bírt. Mivel hol a bajorok, hol a habsburgok felé húzott, nagyon változatos kulturális értékeket gyűjtött magába. Az önállóság és a változatosság egy harmonikus egyveleggé gyúrt klasszicista, reneszánsz és barokk elemeket, amelyektől igazán egyedülállóvá vált a város sok része. Az uralkodó stílus azonban érezhetően a barokk maradt karöltve Mozart szellemével. A látványosságok nagy része a Salzach bal partján sorakozik, hiszen itt fekszik az óváros. Hohensalzburg várától a Getreidegasse bevásárló utcáig (itt fedezhető fel Mozart szülőháza is) rengeteg látnivalóba botlunk, mint például a hatalmas, háromemeletes dómba, amely lélegzetelállító látványt nyújt kívülről és belülről egyaránt. Nem messze ettől a csodás épülettől található a Residenzplatz, az óváros főtere, ahol is az északi Alpok legnagyobb barokk kútját csodálhatjuk meg. Mivel a város sokáig érsekek irányítása alatt ált, ezért természetesen egy fényűző érseki palota is épült itt, a Mirabell-palota. Ide is érdemes ellátogatni, főleg azoknak, akik kedvelik a díszes, pompás, zegzugos, színes francia kerteket, mint amilyen a palota udvarában is bejárható.
 
Wolfgang Amadeus MozartItt természetesen egy pillanatra sem feledkezhetünk meg a talán legerősebb turistavonzó tényezőről, Mozartról. Kirakatok sokasága, Mozart-golyók ezrei figyelmeztetnek minket lépten-nyomon, hogy a mindenkor legnépszerűbb, géniusz zeneszerző szülővárosában járunk. Nemcsak itt született, de sokáig itt is élt, és utazásai során (például itáliai körútjai után) számtalanszor visszatért még ide. Játszott a salzburgi érseki udvarban, több kinevezést is kapott itt, Haydn munkásságával is ezen a helyen találkozott, és sok remekművét is itt írta. Salzburg utcáit járva tökéletesen világossá válik, miért tért vissza ide Mozart olyan sokszor, és hogyan tudott felnevelni ez a város egy ilyen csodálatos tehetséggel bíró zeneszerzőt.
Érdemes utazásunkat egy felejthetetlen gasztronómiai élménnyel, a tradicionális konyha remekeivel zárnunk. Ha pedig a gőzgombócot és a Mozart-golyót leöblítettük egy finom osztrák sörrel, garantáltan elégedetten hagyjuk majd magunk mögött ezt a csodás várost, ahová  remélhetőleg máskor is visszatérünk.
 
Szili Eszter
/Fotók: Szili Eszter/
 

Kapcsolódó cikkek:

Barangolás Itáliában, 1. rész >>

Kína illatos kikötője >>

Pozsonyi kirándulás >>