logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Percgyűjtési akció a daganatos betegekért

Percgyűjtési akció a daganatos betegekért

Csányi Sándor színművészHírességek segítik a Magyar Hospice Alapítvány munkáját 

A gyógyíthatatlan daganatos betegek otthonápolásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Hospice Alapítvány új kampányában, amelyhez számos híresség – köztük Csányi Sándor  és Dobó Kata színművész, Bródy Sándor zeneszerző – is csatlakozott. A szervezet  ápolási perceket, vagyis olyan adományokat gyűjt a betegeknek, amelyet otthoni ápolásukra lehet fordítani.
 
Percgyűjtési akció, Magyar Hospice Alapítvány, Dr. Muszbek Katalin, Csányi Sándor, Dobó Kata, Bródy JánosMagyarországon a második leggyakoribb halálozási ok a daganatos megbetegedések. A KSH adatai szerint évente mintegy harmincháromezer ember hal meg valamilyen daganatos betegségben, amelynek jellemzője, hogy az utolsó hónapokban már csak a fájdalmat lehet enyhíteni, tüneti kezelést, egy pici közérzetjavítást lehet csak nyújtani a betegnek. Így a legmegfelelőbb segítség számukra az otthonápolás. A Magyar Hospice Alapítvány 1991-es megalakulása óta segíti a halkdoklókat. Jelenleg hírességek bevonásával gyűjt adományokat, olyan perceket a betegeknek, amelyet otthoni ápolásukra lehet fordítani.
 
Dr. Muszbek Katalin percgyűjtési akció– A daganatos betegségeknél különösen az megterhelő, hogy a gyógyíthatatlannak ítélt esetekben hónapok telhetnek el, mialatt az orvosok aktív terápiát már nem alkalmaznak, csak tüneti kezelést végeznek, elsősorban a fájdalmat csillapítják. Ebben az időszakban a betegnek és családjának is különleges segítségre van szüksége – mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy, egy 2011-es reprezentatív kutatás szerint a gyógyíthatatlan betegek 66%-a szeretné otthon tölteni, szerettei körében életének utolsó szakaszát, amelyhez fontos, hogy szakmai segítséget kapjanak a hozzátartozók is.
– Az alapítvány eddig  közel tízezer ember számára tette lehetővé, hogy szeretteik körében, méltósággal élhessenek az utolsó pillanatig. Tavaly a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából 2125 órányi segítséget tudtunk nyújtani a gyógyíthatatlan betegeknek. A fekvőbeteg-részlegünk működtetése naponta 200 ezer forintba kerül, ennek felét fizeti a társadalombiztosítás, de ha az otthoni ápolás keretében száll ki az orvos és az ápolónő a beteghez, annak is csak közel 45%-át fedezi a társadalombiztosítás, ezért van szükség további adományokra munkánkhoz – tájékoztatott az alapítvány igazgatója.
A kampányhoz csatlakozó tizenöt híresség többsége személyes érintettség folytán került kapcsolatba a Magyar Hospice Alapítvánnyal, így megtapasztalhatták, milyen fontos munkát töltenek be az alapítvány dolgozói.
 
www.ismertseg.hu

Kapcsolódó cikk:

A haldoklókat segítik >> Bemutatjuk a Magyar Hospice Alapítvány munkáját