logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

„….Por és Istenpor vagyunk…”

József Attila„….Por és Istenpor vagyunk…”                   

Jelenczki István filmverse az Uránia moziban

December elsejétől az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében Jelenczki István Por és Istenpor vagyunk című legújabb filmversét vetítik, amely József Attila költeményeire készült. A verseket Simon Péter mondja el, zeneszerző Hortobágyi László. 

Sokan láttuk Jelenczki István Hagyaték című filmjét, melyet József Attila hátrahagyott verseiből és töredékeiből készített.  Az alig egyórás időtartamban, a sokszor csak félmondatos töredékekből, a Szabad ötletek jegyzékéből, prózai írásokból hibátlan egészet állított össze Simon Péter közreműködésével. Ezt követte az Eszmélet után című csodálatos, négy részes filmelégiája. December elsején este nyolc órakor Por és Istenpor vagyunk címmel a József Attila költeményeire készült sorozat legújabb filmversének díszbemutatóját láthatjuk az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

- Harminc éven át készültem, hogy elkészítsem saját József Attila filmemet, amelyet tízévnyi kutatás előzött meg. Az ő sorsa és az enyém között voltak és vannak párhuzamok, melyek meghatározzák, hogy József Attila számomra „lelki testvér” - vallja Jelenczki István.

- Az én életem is szegény családból indult és nagyon korán felnőtté váltam. 14-15 éves koromban mindig nálam volt a József Attila kötet. Olyan mélységes alámerülést jelentett a felnőtté válásban, mint másnak a Biblia. Ez a kötet ma is megvan, rongyos, ázott, írtam is bele. 2004-ben készült el az Eszmélet után I-IV. című filmem. Ennek a filmnek az üzenete, hogy József Attilát úgy mutassa be, mint a magyar szellemi élet legnagyobb zsenijét, aki nem volt sem kommunista, sem fasiszta, sem elmebeteg. József Attila zseni volt. A filmben nagy hangsúlyt helyeztem arra, hogy az ismert nagy versek mellett az ismeretlen verseit is megmutassam, és azt a József Attilát is, aki folyamatosan párbeszédet folytatott Istennel.  A költő zseni hol nagy-nagy szeretettel, hol indulattal, haraggal, hol a szeretet hiánya miatti elkeseredésében szólítja meg a teremtő Istent. Ebben a teljességben az igazi József Attilát ismerhetjük meg.

A Por és Istenpor című filmvers, részben a 2003-ban felvett Istenes versek felvételeiből, valamint – pénz hiányában –, hangstúdióban pótlólag felvett versekre komponált képekből áll, és ehhez szerzett zenét Hortobágyi László barátom.  Az általam összeállított versfolyam, a költői életműben át-és átívelő „Istenes versek” időrendi sorrendjében nyújt betekintést.  József Attila Istenhez való viszonya, a transzcendens szellemi világhoz való alá-és fölé szállása lehetőséget adhat a nézőnek, hogy egy teljesebb József Attilát ismerjen meg.

„Vajon arányos-e hozzám most minden, ami van?” 

                                                                            Bényei Adrienn