logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Somlói Juhfark 2005

Somlói Juhfark 2005

Szabó Pincészet

Somlói Juhfark 2005 Szabó Pincészet

Most a Somlói borvidékre kalauzoljuk Olvasóinkat! Megismerkedhetnek a X. Balatoni Borok Versenye 2006 bronzérmes nedűjével, a Szabó Pincészet Somlói Juhfark 2005 kiváló borával.
 
A Juhfark szőlőfajta nevét a hosszú, hengeres, tömött fürtjéről kapta, mely a juh farkához hasonlít. Bora egyedi illatú, különböző csonthéjas gyümölcsök illatának elegyére hasonlít. Savai határozottak, viszont kizárólag megfelelő érlelés esetén harmonikusak.
 
A Juhfark karakteres, tüzes határozott savú egyedi illatú bor. A bazaltos talajtól mandulás, ásványos jegyeket hordoz. Harmonikus savait kellemesen kiegészíti a magas extrakt tartalom, ami kerekké teszi. Az érlelést meghálálja: sokak szerint 2-3 évesen a legkarakteresebb, mások szerint akár 6-8 évesen érheti el a legharmonikusabb állapotát.
 
A Somló hegyen kizárólag fehér borszőlőfajtákat termesztenek. Kiváló borokat készítenek olasz rizlingből, a furmintból, a hárslevelűből, és a juhfarkból is. A juhfark a somlói borvidék specialitása. Máshol is megterem, de a Somló vulkanikus-bazaltos talaja kedvez igazán a fajtának. Bogyói sárgásak, vékony héjúak, levesek, zamatosak. A hegy dél, dél-nyugati területei igazán jók a fajta termesztéséhez. Itt megtalálható az igazi srétes bazalttalaj és a megfelelő mennyiségű napfény.

juhfark szőlő

A borfogyasztók többsége a juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza, ugyanis a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Az európai uralkodó házak tagjai a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését illetve férfiasságuk megőrzését. Ebben az időben különleges gyógyítóerőt is tulajdonítottak a somlói bornak. Nem hiányozhatott a patikák polcairól, mivel számos olyan alkotóelemet tartalmaz amelyek fogyasztása segíti a szervezet egészségének fenntartását.
 
Gasztronómiai ajánlatunk:
 
• Önmagában aperitifként is ajánlható
• Fűszeres levesekhez, szárnyas vagy hideg sültekhez, halételek és sajttálak mellé kiváló.
• Kellemesen egészíti ki a zsírosabb ételeket, savai segítik az emésztést.
• Hagyományai miatt ajándékozásra, esküvőre egyaránt ajánlott.
 
A Somlói Juhfark 2005 ismertetése:
 
Aranysárga színű; a pohár szélén magas ezüstös szalaggal. Gyümölcsös illata és íze, friss, fiatalos savai merészen egészítik ki a bazaltos somlói karaktert. (Mind beltartalma, mind savai kiemelkedőek!) Bár klasszikus ászokolt technológiával készült, a modern reduktív technológiák kedvelőinek is ajánlott!
Extrakt:29,7g/l
Alkohol:12,4%
Sav:7,6 g/l
 
A Somlói Juhfark 2005 elnyerte a X. Balatoni Borok Versenye 2006 bronzérmét!
 
Forrás: somloijuhfark.hu Szabó Pincészet