logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Szarvas

Szarvas

SzarvasA Körös-vidék gyöngyszeme

Városokat bemutató sorozatunkban ezúttal a Körös holtágában fekvő gyönyörű dél-alföldi városba, Szarvasra kalauzoljuk Olvasóinkat! A hangulatos város bővelkedik természeti és kulturális értékekben, legtöbben híres arborétumáról vagy szép Bolza-kastélyáról ismerik. Itt rendezik meg minden évben hazánk egyik legnagyobb szilva fesztiválját, a Szarvasi Szilvanapokat is. Tartsanak velünk!
 
Szarvas főtereSzarvas a Dél-Alföld gyöngyszeme, Békés megye nyugati kapuja. A 18ezer lelket számláló kisváros Magyarország ötödik legnagyobb állóvize, a Körös csodálatos szépségű holtágában fekszik.
A város területén már az őskorban is éltek, a népvándorlások koráról pedig az itt talált avar leletek mesélnek. Később Anonymus, mint „Szarvashalom” említi a települést, és 1284-85 között innen keltezte több levelét IV. (Kun) László király. A török korban szinte teljesen lakatlanná vált település újkori története 1722-ben kezdődik. Báró Harruckern György a felvidékről származó telepesekkel népesítette be ismét Szarvast. Az újraéledt város 1723-ban már híres mezővárossá vált. A Tessedik Sámuel szobra Szarvasonfellendüléshez az 1767-ben Szarvasra érkező lelkész és agrárreformer, Tessedik Sámuel is jelentősen hozzájárult. Megalapította Közép-Európa első gazdasági iskoláját, melyben ma a Tessedik Sámuel múzeum foglal helyett. Valamint ő építette a máig impozáns evangélikus templomot. Az általa ültetett akácfa mellett minden nap elhaladhatunk, ha Szarvas Város főterén járunk. A fa ma már csak egy csonk, melyet borostyán borít. A négy-öt méter magas törzset teljesen eltakarja, egy tenyérnyi darab sem látszik ki belőle.
 
Bolza-kastély SzarvasonSzarvas életében szintén nagy szerepet töltött be a Bolza család. Nevükhöz fűződik több kastély építése, mint például a Körös-parti, az Anna-ligeti. Létrehozták az Anna-ligetet, majd a Bolza Józsefről elnevezett európai hírű Pepi-kertet, mai nevén a Szarvasi Arborétumot, amit ha itt járunk, mindenféleképp érdemes megtekinteni.
A város kedvező földrajzi fekvése, természeti értékei, turisztikai látványosságai, valamint új gyógyfürdője, és nemrégiben megnyitott vízi színháza kellemes kikapcsolódást kínál az idelátogató vendégeknek. A 18-19. században épült kastélyok és polgárházak meghitt hangulatot kölcsönöznek a településnek. Ezek mellett a kikapcsolódás számos formáját túzokélvezhetjük: fürdőzést, horgászatot, lovaglást, csónakázást. A Körös-Maros Nemzeti Park egyedülálló állat- és növényvilágának szemet gyönyörködtető szépségét vétek lenne kihagyni. A sok látnivaló között számos kulturális érték található a kisvárosban: a Tessedik Sámuel Múzeum különféle kiállításokkal, a Ruzicskay képtár, ami az Anna-liget szívében kapott helyett, a Szárazmalom, a Szlovák Tájház, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park kiállítóháza. Szarvas volt a történelmi Magyarország (Magyar Királyság) földrajzi középpontja, a helyen ma emlékkút áll. 

Ciprusok a Körösben

A város nemcsak a természeti és kulturális látványosságairól híres. Rengeteg alkotó ember élt és a mai nap él Szarvason. Itt élt Székely Mihály, az egyik legelső magyar repülő, Dr. Melich János nyelvész, Gyóni Géza költő, Ruzicskay György festőművész valamint Kemény Gábor pedagógus.
           
Nyári úti célnak Szarvas ideális választás, hiszen a látnivalók és a Körös parti pihenés mellett igényes,változatosprogramok is színesítik a város életét.
2013. július 12 – július 22 között rendezték meg a Cervinus Művészeti Fesztivál, amelyen komolyzenei koncertek, színházi előadások, lovas-íjász bemutató, történelmi játékok, sportprogramok szórakoztatták a nézőket.

Körös-part

2013.augusztus 17 – augusztus 20 között a Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napokra látogathatunk el, ahol a kerti tó építés bemutató, akvarisztikai bemutató, vízi rendészeti bemutató mellett bemutatkozik a Szarvasi arborétum, megtekinthetjük a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiállítását is. A kézműves kirakodóvásáron pedig horgászfelszereléseket vásárolhatunk. A gyerekekre is gondoltak: mászó fal, bábszínház, halsimogató várja őket.

Szilva megszentelése, Szarvasi Szilvanapok

2013.szeptember 13- szeptember 15 között rendezik meg a már hagyománnyá vált Szarvasi Szilvanapokat, ahol a nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket, italokat kóstolhatunk. A rendezvény idén is ingyenes, és számos érdekességet tartogat. A gasztronómiai programok mellett több helyszínen neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban megfáradt vendégeket.
Mindenkinek csak ajánlani tudom e szép alföldi kis városkát, az itt eltöltött éveim is a város mellett szólnak. Aki egyszer idelátogat, a hely szerelmesévé válik, hiszen van Szarvasnak valami kimondhatatlan bája, ami egyből rabul ejti az ember szívét. Aki egyszer itt megfordult, biztos vissza-vissza fog térni, és az idő elteltével úgy érzi majd, mintha hazalátogatna.
 
Gyalog Tünde

Kapcsolódó cikkek:

Gömörszőlős kincsei >>

Pozsony, a királyok városa >>

Római fürdő a Duna partján >>

Krasznahorka, örök szerelmek őrzője >>

Váci mozaik >>