logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Társfüggőség

Társfüggőség

régi telefonRettegés az egyedülléttől

Állandó hívogatások, véget nem érő kérdések, a partner ellenőrzése, önbizalomhiány, bizalmatlanság, féltékenység, bizonytalanság. A jelenség neve: társfüggőség. A társfüggő ember nem konkrétan egy másik személytől függ, inkább úgy fogalmazható meg, hogy képtelen elviselni az egyedülléttel járó bizonytalanságot – definiálta a társfüggőség fogalmát Dr. Fehér Gabriella, pszichológus.

Kik is azok a társfüggők? 

– A társfüggő azt akarja, hogy mindig legyen mellette valaki, a lényeg, hogy ne legyen egyedül. Nem képes kilépni a kapcsolatból akkor sem, ha a másik személy kihasználja, bántalmazza. Az egyedül élés puszta gondolata is szorongással tölti el. Amikor mégis kilép a kapcsolatból, úgy szervezi meg, hogy rögtön egy másikba lépjen be.  Ez tipikusan a csöbörből - vödörbe jutás esete – foglata össze a társfüggőség lényegét Dr. Fehér Gabriella pszichológus.
 
A doktornő szerint a társfüggőség oka a gyermekkora, a gyermek- szülői szeretetkapcsolat hiányosságaira vezethető vissza.
 
társfüggőség– A társfüggő személy kiskorában nem kapja meg azt a biztonságot az édesanyjától, amely ahhoz szükséges, hogy önálló, független, magabiztos ember váljon belőle, így egész életében a biztonság után sóvárog. Egy társ - akármennyire hűséges és megértő - soha nem lesz képes a gyermekkorban meg nem kapott törődést pótolni.
A társfüggő számára az egyedüllét vállalhatatlan, nagyon fél attól, hogy a másik elhagyja, ezért a féltékenység mindig jelen van az életében, amivel társa életét megkeseríti, például azzal, hogy folyamatosan hívogatja, elolvassa az sms-eit, megszerzi a közösségi oldalainak elérhetőségét, levelezési jelszavát.
A másik egyszerűen képtelen bebizonyítani a hűségét, mert nincs az az érv, amely meggyőzné a féltékeny embert. Egy idő után a társ azonban nem bírja elviselni a fojtogató szeretetet, és menekülőre fogja. De van a másik véglet, amikor a partner a társfüggő embert fűvel-fával megcsalja, de az mégsem képes véget vetni a kapcsolatnak – mondta a pszichológus.
 
– Emlékezetes egy fiatal hölgy kliensem esete: évek óta élt a párjával, aki gyakorlatilag már nem is szólt hozzá, semmibe vette. Ő viszont annyira rettegett az egyedülléttől, hogy nem merte a férfit elhagyni. Az önbizalmát újraépítve, a szorongásait feloldva elértük, hogy ki merjen lépni a kapcsolatból, elköltözzön az élettársa lakásából, vállalva az albérletet és az egyedüllét bizonytalanságait. Amennyire tudom, a fejlődés tartós maradt, és kiegyensúlyozottan tudott élni egyedül is, nyitottan arra, hogy immár megalkuvás nélkül kössön egy újabb, egyenrangú kapcsolatot – mesélte magazinunknak a társfüggőség tipikus esetét,  Dr. Fehér Gabriella.
 
Speciális, pszichoterápiás módszerekkel sokat lehet javítani ezen a függőségi helyzeten. Ehhez több dolog is nélkülözhetetlen. Egyrészt, hogy az érintett felismerje magán, hogy társfüggő, és hogy a féltékenysége messze túllépi a normális határt. Másrészt nagyon fontos, hogy ne a másikat hibáztassa mindenért (persze van jogos féltékenység is), hanem ismerje fel a saját hiányosságait. A javulás lassú, de kitartással nagyon jó eredményeket lehet elérni, a legfontosabb, hogy az illető akarjon változtatni viselkedésén.
 
Az önbizalom erősítésével, a szorongás csillapításával elérhető, hogy a társfüggő ember bízzon magában. Akár az egyedül élés kockázatát is felvállalva képes legyen kilépni a méltatlan kapcsolatból, teljesen függetlenül új életet kezdeni és megbirkózni a mindennapi akadályokkal.
 
 Németh Orsolya

Kapcsolódó cikk:

Randizz! >> Ziman Zsuzsa párkapcsolati szakértővel beszélgettünk