logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Tárt kapuk hétvégéje

Tárt kapuk hétvégéje

kulcslyukKulturális Örökség Napjai

Szeptember 15-16-án negyedik alkalommal rendezik meg országszerte a Kulturális Örökség Napjait. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy ez az egyetlen hétvége az évben, amikor megnyílnak azok a műemlék épületek és emlékhelyek is, amelyek az év többi napján zárva tartanak. Szakszerű tárlatvezetést, tematikus sétákat, koncerteket és egyéb programokat ígérnek a szervezők. Országszerte több száz helyszín közül válogathatunk, nemcsak itthon, de a szomszédos országokban is nyitott kapukra lelhetünk.
 
Idén szeptemberben ismét megrendezik a nagysikerű Kulturális Örökségek Napjai elnevezésű, hazánk kulturális értékeit bemutató rendezvénysorozatot. Szeptember 15-16-án olyan épületek, nevezetességek, középületek is megnyílnak előttünk, amelyeket az év többi napjában csak kívülről csodálhattunk.
Az egyébként zárt műemlék épületek alkalomszerű látogatásának ötletét egy 1984-es francia kezdeményezésnek köszönhetjük. Franciaországban rendezték meg ugyanis elsőként a Történelmi Műemlékek Nyílt Napját (Historic Monuments Open Day), amely akkora sikert aratott, hogy pár évvel később már az Európai Tanács égisze alatt, nemzetközi összefogás eredményeként került megrendezésre a Kulturális Örökségek Napjai. 
 
épület, borostyánnalBudapest utcáit járva számtalan múzeumba, minisztériumba, nagykövetségre vagy akár egyszerű lakóházak udvaraiba is bebocsátást nyerhetünk szeptember harmadik hétvégéjén, hogy aztán autentikus környezetben élvezhessük a régmúlt korok ránk hagyományozott emlékeit.  Sétálhatunk Petőfi nyomában a belvárosban, hogy megtekintsük a költő életéhez kapcsolódó fontosabb helyszíneket, megismerkedhetünk a gyógyszerész szakma rejtelmeivel a Magyar Gyógyszerészeti Kamara szervezésében, bejárhatjuk az Országház kupoláját és alagsorát,  múltidéző kiállításon vehetünk részt az Országgyűlési Könyvtárban. Természetesen a fővárosi programok csak egy aprócska szeletet jelentenek azon események sorozatából, amit ez a hétvége kínál számunkra.
 
A vidéki városok és falvak is számos érdekes programmal készülnek: megtekinthetjük például a Kalocsai Érseki Palotát, a kecskeméti Cifra Palotát, megcsodálhatjuk az őszi köntösbe öltöző Alcsútdobozi Arborétumot. A gyermekeket több helyszínen is városismereti és kézműves foglalkozásokkal várják.
Érdemes programtervünket előre összeállítani – ezt a rendezvény honlapján könnyedén megtehetjük, amennyiben a „helyszínek” menüpont alatt kiválasztott kiállítást kedvencünknek jelöljük. Ezt követően egy térképen összes programunk helyszíne láthatóvá válik.
 
Bíró Viktória