logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Teniszshow volt Budapesten

Teniszshow volt Budapesten

Jevgenyij KafelnyikovKafelnyikov végérvényesen visszatért

Immár negyedik alkalommal töltötték meg a teniszrajongók a Papp László Budapest Sportaréna nézőterét a negyedik Tennis Classics-on. És senkinek nem kellett csalódnia, hiszen ez most tényleg igazi show volt.
 
Nemcsak a múlt nagyjai, hanem a jelenkor ászai is fantasztikus estét varázsoltak a sportcsarnokba. A francia Gaël Monfils és a spanyol Fernando Verdasco összecsapása tenisz volt a javából.
Az első szettben még mindketten keményen odatették magukat, bár látványos megoldásokból már ekkor sem volt hiány. Főként Monfils akrobatikus mozdulatai voltak feltűnőek, a francia játékos cipőt, pályát és hámréteget sem kímélő csúszásokkal keltett néha tapsvihart. Végül ő kerekedett felül, az eredmény 6:3.
Gael MonfilsA második játszmát a közönség és a két főszereplő együttesen változtatták show-vá. A publikum soraiból egyre gyakrabban hangzottak fel a két játékost felváltva biztató bekiabálások, Farnando és Gaël pedig nagyon fogékonynak tűntek a bohóckodásra. Így nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a komoly játékból önfeledt szórakozás kerekedjen. Egy vitatott körülmények között kialakult döntetlen állásnál több megoldás is felmerült, hogyan döntsék el a végeredményt – Monfils lábteniszt javasolt, Verdasco szerint simán ő nyert, Gundel Takács Gábor akár a sakkjátszmát is elfogadta volna – végül folytatódott a játék, amelyben a szettet 7:5-re nyerő Verdasco kiharcolta a döntő rövidítést.
A champions tie break-ben aztán ismét előfordultak cirkuszi porondra és teniszpályára is alkalmas mutatványok, végül szoros küzdelemben Monfils 13:11 arányban győzött. Ám most mégsem őket, hanem az egyik legnagyobb visszatérőt, Jevgenyij Kafelnyikovot „szólaltatjuk" meg. Az orosz teniszező már megjelenésével is mosolyt csalt a néző arcára, hogy ezt később a meglepetés, majd az elismerés váltsa fel Kafelnyikov ugyanis sárgára festett hajjal, néhány plusz kilóval, és hosszú ujjú melegítő felsőben jelent meg, majd simán legyőzte a még mindig topformában lévő, és az első Tennis Classics-t megnyerő Goran Ivanisevicset.
 
Jevgenyij Kafelnyikov – A karrierem elején, ha jól emlékszem 1993-ban már jártam Budapesten, és ami igazán érdekessé teszi az egészet, hogy épp Taróczy Balázs volt a versenyigazgató azon a versenyen, és egy másik magyar játékossal Noszály Sándorral játszottam döntőt párosban. Szép emlékek, és amikor Balázs megkeresett, akkor boldogan mondtam igent a mostani viadalra is – kezdte Kafelnyikov. – Jó formában vagyok, újra élvezem a játékot és Budapest szebb, mint valaha.
Persze, a játékos nem felejtette el azokat a társakat sem, akikkel egykor együtt játszott.
– A mi generációnk különleges volt, hiszen annak ellenére, hogy Sampras dominálta a világranglistát, roppant kiélezett volt a mezőny, volt vagy egy tucat játékos, aki bármikor legyőzhette a másikat. Alapvetően minden attól függött, hogy kivel milyen borításon találkoztál, mert akkor még hatalmas volt a különbség a pályák, versenyek között. Wimbledon, meg a szőnyegborítású pályák rettentően gyorsak voltak, azokon Ivanisevics, Sampras, Becker, Krajicek ellen sokkal nehezebben lehetett nyerni mint salakon, ahol viszont a rengeteg spanyol, latin amerikai teniszező volt életveszélyes. Komoly csatákat vívtam Thomas Musterrel és Andre Agassival, utóbbi ellen számos emlékezetes mérkőzésem volt.
A legnagyobb eredményem a két Grand Slam győzelem mellett egyértelműen a sydney-i olimpiai bajnoki aranyam, hiszen azt Oroszországnak, hazámnak dedikálhattam, no meg persze a Davis Kupa győzelem, aminek egy egész nemzet örülhetett.
2003-ban azonban visszavonult a profi sporttól. és a tenisszel hosszú évekre „szakított”
– Sokáig úgy éreztem, véglegesen eltávolodtam a tenisztől. Elkezdtem golfozni és igen jól ment, emellett beleszerettem a pókerbe is és sokáig tartott, mire visszatért az éhség. Én az egyik legtöbbet versenyző teniszező voltam, értelemszerűen elegem lett, de néhány éve, amióta a szenior tenisz újra rettentően népszerű, elkezdett éledezni bennem a régi tűz. Először elfogadtam pár meghívást bemutatókra, de éreztem, hogy nem vagyok elég jó formában ahhoz, hogy megfelelő produktummal álljak elő. Innen már egyenes volt az út, még több edzés, még több bemutató és most itt vagyok, újra fitten.
Fehér György