logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Tradíció

Tradíció

Auguszt cukrászda, Budapest, Belváros, tradíció, minőség, gasztronómia, sütemény

Magyarország legrégebbi cukrászdinaszti-ájának üzletében jártunk 

Budapesten  több kiváló cukrászdát is találhatunk.  Ám közülük csak egy mondhatja el magáról, hogy közel százötven éves családi tradíciót folytat töretlenül. A sütemények közül nem egyről csak így beszélt a belvárosi üzlet vezetője, Auguszt-Arató Flóra, az ötödik generáció képviselője: „ez a nagypapa találmánya”. Szigorú követelmény a minőség. Olyannyira, hogy saját termesztésű gyümölcsöket, virágokat használnak fel az édességek készítésekor és kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak. A kerület hírességei is innen viszik a bejglit az ünnepi asztalra.
 
Budapest Belvárosában található egy sok szempontból példaértékű cukrászda. Az 1870-ben alapított céget kezdettől fogva a család vezeti, így apáról-fiúra (lányra) öröklődnek a klasszikus, vagy különleges, egyedi sütemények receptjei, amelyeken vásárlók generációi nevelkedtek. A cukrászdában csak igazi és kiváló alapanyagokból készült édességeket lehet kapni, s még a hozzá való gyümölcsöt is a családi kertben termesztik. Auguszt-Arató Flóra, a cukrászdinasztia ötödik generációjának ifjú tagja vezeti a Kossuth Lajos utcai üzletet, aki gyermekkora óta arra készült, hogy folytassa a szüleitől, nagyszüleitől, ükapjától örökölt mesterséget. Ahogy leültünk a hangulatos, visszafogott eleganciát sugárzó cukrászdában, egy gyönyörű, hatalmas, képekkel teli albumot mutatott: a cukrászdinasztia történetét.
− Ha betérnek hozzánk az üzletbe, úgy köszönünk, hogy „Jó napot kívánok!”−  mondta.
Auguszt torta−Többféle híres süteményünk van, az egyik ezek közül a krémes. Azért lett annyira népszerű, mert igazi. Három réteg tésztalapból áll, mert a valódi krémet eredetileg, mindenféle merevítő adalékanyag nélkül ezek a lapok tartják meg. A nagypapám találmánya a meggyes-mákos pite, de rólam is elneveztek egy süteményt: ez a Hantás Flóra.
Családunk első üzlete a Krisztina téren volt. Sajnos, a negyvenes években államosították, az akkori fényűző berendezés ma a Magyar Vendéglátóipari Múzeumban látható. De addig is cukrászattal foglalkoztunk, amíg újra saját üzletünk lehetett. Ebben az épületben, ahol most vagyunk, 1991-ben nyitottunk üzletet az udvarban, és csak 2009-ben költöztünk át ide, az utcára nyíló helyiségbe. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásainak megfelelően, az eredeti homlokzatot megőrizve újítottuk fel az üzlethelyiséget. A vendégeknek tetszik: közönség díjat kapott portálunk egy kerületi kirakatversenyen.
Nagyon bízunk benne, hogy idővel teraszokkal teli, sétálóutca lesz a Kossuth Lajos utca. Tervezték, hogy a forgalmat a felszín alatt vezetik el, de végül elvetették az ötletet.
Több híresség is megfordul nálunk: Kovács Kati, Rogán Antal és Friderikusz Sándor is tőlünk viszi a bejglit ünnepekkor. Sok külföldi érkezik hozzánk, főleg Japánból, Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból és Németországból, akik útikalauz alapján választották cukrászdánkat. Hozzájárulunk ahhoz, hogy a Belvárosról kellemes emlékeket őrizzenek az idelátogatók – mondta büszkén Auguszt-Arató Flóra.
 
Édes Borbála