logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Trópusok Bécs szívében

Trópusok Bécs szívében

Ausztria legnagyobb tropikáriumába látogattunktermészetvédelem, Bécs, Tropikárium, Tengerek Háza

Kilenc emeletnyi csoda: ez a Tengerek Háza Bécsben. Aki szereti a vizek világát, varázslatos hangulatát, nem hagyhatja ki ezt a páratlan tropikáriumot. Hatalmas akváriumok, terráriumok, tengeri- és édesvízi növények és állatok: halak, hüllők, madarak és rovarok, színpompás trópusi élőlények kavalkádja fogadja a  látogatót. Összeálításunkban tartsanak velünk!
 
Bécs központjában, a vár és a híres múzeumok közelében található Ausztria legnagyobb tropikáriuma, a „Haus des Meeres”, vagyis a Tengerek Háza. A csodálatos trópusi és édesvízi élőlényeket bemutató épület a múzeumnegyedtől a Mariahilferstrasse érintésével rövid sétával elérhető, vagy a Westbahnhoftól, azaz a pályaudvartól is könnyen megközelíthető, akár gyalogosan is.

Kívül: egy régi légótorony 

Tropikárium Bécsben. Egy volt légópince.A tropikáriumnak egy II. világháborús légvédelmi torony ad otthont, amelyet a sportosabb látogatók kívülről is megmászhatnak.
Lentől is lélegzetelállító a látvány. Ha a bejárat előtt egy pillanatra megállunk és feltekintünk, riasztóan kicsinek érezzük magunkat az égbe meredő, 48 méteres betonóriás árnyékában. Az épület tetejéről pedig mindenképpen érdemes még a tériszonnyal küszködőknek is lenézni. A legfelső emeletről kimehetünk a 300 négyzetméter nagyságú körkörös teraszra, ahonnan a szélrózsa minden irányában megcsodálhatjuk a panorámát, a távolba futó utcákat, a szép épületeket, tornyokat. Ha valakinek kedve van, kívülről is feljuthat a torony oldalán futó 192 lépcsőn, sőt, egy szakaszon mászófalat is kialakítottak, a sportosabb és vállalkozó kedvű látogatóknak. A panorámaterasz 3 euró ellenében azok számára is elérhető, akik nem a tropikárium látogatói.

Belül: a trópusok világa

Tropikárium Bécsben

Mi azonban a Tengerek Házába jöttünk! Már a bejáratnál állatsimogató várja a látogatókat, a falak mentén pedig méretes akváriumokban apróbb cápákat, és a helyi édesvizek élővilágát mutatják be. Az állat- és növénygyűjtemény összesen kilenc emeletet foglal el, négy fő témakörbe rendezve: édes vizek, terráriumok, trópusi és tengeri élőlények. Természetesen van lift is, de választhatjuk a benti kacskaringós lépcsőket is, hogy végigjárjuk ezt a sokszínű, csodálatos tárlatot. Az első emeleten hüllők és rovarok fogadnak: kígyók, békák, gyíkfélék, madárpók.
 

Tropikárium BécsbenRendkívül érdekes, egyedi megoldás a terráriumok előtt hosszan körbefutó, átlátszó, keskeny cső, amelyben szorgos hangyák menetelnek. Számos rovarfajt figyelhetünk meg végig a falak mentén, fel-alá vonulni, leveleket, morzsákat cipelni. Érdemes hosszabban időzni ezen az emelten: a másik teremben pedig első látszatra mozdulatlan növényeket látunk a terráriumokban. A türelmes és szemfüles látogató azonban előbb-utóbb felfedezheti, hogy a levelek, hervadt virágszirmok, fadarabok életre kelnek: valójában mozdulatlan és a környezetbe teljesen beleolvadó botsáskák, és egyéb rejtőzködő fajok.

Korallok és krokodilok

tengericsillagA szervezők fontosnak tartották a trópusi édesvízi élőlények mellett a hazai tavakban előforduló fajok bemutatását, így a ráják, piranhák mellett pontyot, csukát, harcsát láthatunk. A 2. és 3. emeleten kaptak helyet a trópusi állatok és növények: bámulatos, színpompás korallok, csikóhal, medúza, tengeri csillag. Innen nyílik egy terasz, az úgynevezett „Krokipark”. Legrangosabb, egyben névadó lakóját természetesen csak tisztes távolból, felülről nézhetjük meg békésen cammogó szárazföldi teknősök társaságában. A szivárványszínű madarak, apró majmocskák azonban szabadon mozognak, a fejünk felett, lábunk alatt szálldosnak, futkosnak, és meglepően közel merészkednek a látogatókhoz. Vízesés és buja növényzet, az állatok erős hangja és közelsége miatt az őserdő közepén érezhetjük magunkat. 

Puppi, az óriásteknős

A 4. emeleten található büfében megpihenhetnek félúton,Puppi, az óriásteknős, Bécs, Tengerek Háza egy jó kávé, üdítő, sütemény mellett a felfrissülni vágyók. Majd újult erővel vághatunk neki a további látnivalóknak: a tárlat egyik legkedveltebb állomása következik, a két szintet is magába foglaló óriásmedence, mélytengeri állataival és növényeivel. Ez a legnagyobb a házban, 300 000 literes! Mind a negyedik, mind az ötödik emeletről ugyanazt a hatalmas különleges akváriumot és népszerű lakót csodálhatjuk meg, két nézetből: alulról és fölülről is. Ennek az egyedülálló megoldásnak köszönhetően olyan, mintha mi is a tengerben lennénk, és velünk szemben, alattunk vagy felettünk úsznának el a cápák, vagy éppen Puppi, az óriás teknős. Ő egyébként az egész tropikárium egyik legnagyobb sztárja, már több, mint 30 éve itt él. Innen nyílik a másik nagy terasz, az előzőhöz hasonló szafari-parkos megoldással, így igazi, testközeli kapcsolatba kerülhetünk az állatokkal és növényekkel. A szabadon repkedő, rikoltozó madarak, denevérek és a falatozó teknősbékák között egy igazi függőhíd a gyermekeknek egyfajta trópusi játszótérként is szolgál. Az épület adottságaiból adódóan fölfelé egyre kisebb termeket találunk, de látnivaló itt is akad bőven: kínai óriás szalamander (6.), méretes gyíkfélék (7.), kaméleonok (8. emelet).

A kilencedik emelet

Tropikárium BécsbenA legfelső szintről a teraszra jutunk. A friss levegő és a természetes fény eddigre már igazán jól is esik, hiszen bent az élőlények igényeihez igazodóan meleg, párás a levegő, ami a kilencedik emeletre felmászva egy nyári napon már nehezen elviselhető. A látványon kívül még egy szárazföldi óriásteknős is fogad minket a tetőn egy kinti terráriumban, mintegy emlékeztetve, hogy hol járunk. A magasból messze belátjuk az egész környéket, de akinek ez nem elég, kihelyezett távcsövekkel tovább pontosíthatja a képet. A tengerek, esőerdők világából így lépünk át ennek a csodálatos városnak a bűvkörébe. A Tengerek Háza különleges élményt ajándékoz annak, aki nem sajnálja rá a 15 eurós belépőjegyet. Az év 365 napján nyitva van, naponta 9-től 18 óráig, csütörtökönként pedig este 9-ig várja a látogatókat. Fedezzük fel ezt a trópusi szigetet a belváros közepén!
 
Polauf Eszter
Fotók: Katona Gábor
 
/A cikk a ComPRess támogatásával készült. Köszönjük!/

Kapcsolódó cikk:

Állatmentés Bécsben >>

Merülés – Medúzák – Cousteau kapitány. Sipos Lászlóról, egy mélyvízi festőről >>