logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Túra a Balaton körül

Túra a Balaton körül

Tandemtúra a Balaton körül, Mozdulj! Közhasznú Egyesület, 2012Látássérültekkel bicikliztek

Idén nyáron is megrendezte a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balaton körüli speciális biciklitúráját vakok és gyengénlátók számára. A résztvevők különféle programokon vettek részt a Balatonalmádi Borfesztiválon, Tihanyban, Balatonlellén vagy Siókon.

Augusztus végén három napos balatonkerülő biciklitúrát szervezett a Mozdulj! Közhasznú Egyesület vakok és gyengénlátók számára. A segítőként résztvevők nemlátó embertársaik olyan mindennapos nehézségeivel ismerkedhettek meg, mint például egy szállás elfoglalása, úszás, biciklizés. A résztvevők különféle programokon vettek részt, így a Balatonalmádi Borfesztiválon, Tihanyban, ahol az apát úr megáldotta őket, Balatonlellén vagy Siókon, ahol a Vakok Egyesületének elnöke és csapata vadpörkölttel vendégelte meg őket. Több tóparti önkormányzat vezetőjével és más látássérültekkel is találkoztak.
 
tandem kerékpártúra a Balatonnál 2012Dr. Tálos Marianna a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke a program főszervezője szerint a sérült, fogyatékos emberek is képesek nagy teljesítményekre.
– Szeretnénk  hagyományt teremteni a balatonkerülő biciklitúrából. Egyesületünk célja, hogy nemcsak a látássérülteket támogassa, hanem minden olyan fogyatékkal élőt, akinek szüksége van a segítségre. Olyan programokat szeretnénk szervezni, illetve szerveztünk eddig is, amiben a sérült, fogyatékos emberek igenis megmutathatják azokat a teljesítményeket, amelyeket ők hoztak létre: legyen az sportteljesítmény vagy művészeti alkotás. Az egyesület nem a vakok és gyengénlátók fogyatékosságára akar fókuszálni, hanem hogy megtanítsa az embereket, miként lehet egyenlőként élni egymás mellett – hangsúlyozta a szervezet elnöke.
Dr. Tálos Marianna felhívással fordult a fogyatékkal élőket felkaroló többi civil szervezethez is, hogy a balatoni kezdeményezéshez hasonlóan szervezzenek a környékükön közös sport programokat, biciklizést, kirándulást együtt a látássérült és egészséges embereknek. Reméli hogy a résztvevők elviszik majd az esemény hírét Debrecenbe, Szegedre, Tatára, Orosházára, Várpalotára.
 
tandem biciklitúra 2012, Mozdulj! Közhasznú EgyesületSzabó Imre, aki tandemes segítőként vett részt a túrán, különleges élményről számolt be.
– Az elmúlt években többször is volt szerencsém körbe kerekezni a Balatont, de tandem kerékpárral ez volt az első. Ugyan a büfékben kapható lángos íze, a platánfák árnyéka és a rekkenő hőség ezúttal is ugyan olyan volt, mégis, így látássérültekkel egy „fedélzeten" utazni egészen mást jelentett. Sokkal többről szólt, mint puszta tekerés.
Sokkal jobban kellett figyelni és az is új volt, hogy mondanom kellett, hogy éppen milyen kanyar vagy út-akadály következik. Mégis úgy érzem, hogy ez a túra így volt kerek egész és a nehézségek, valamint a technikai problémák ellenére mondhatom, hogy  mindez egy életre szóló élmény volt a számomra. Hálás vagyok a szervezőknek a kezdeményezésért és a profi lebonyolításért, valamint hálás vagyok a vakoknak, látássérülteknek amiért 100%-ban megbíztak bennünk és mindvégig derekasan állták a megpróbáltatásokat! Megtisztelő érzés, hogy ott lehettem és külön öröm számomra, hogy új barátokra tehettem szert.Végezetül mi mást mondhatnék mint, hogy jövőre veletek ugyanitt!
 
tandem biciklitúra a Balatonnál, Mozdulj! Közhasznú Egyesület, 2012Baráth Anita és Csizmadia Gréta jövőre is el szeretne jönni a túrára.
– Sok dolgot szeretek az életben: a nyarat, a Balatont, a jó társaságot, de főként a biciklizést. Ha egy bringán ülök, úgy érzem, nem is lehetnék jobb helyen a világban. Ebben a pár napban ezt kaptam töményen a nap majd’ minden percében. Nem volt kérdés számomra, hogy részt vegyek ezen a programon, hiszen tavaly is jó buli volt. Örülök, hogy találkoztam a tavalyi csapat egy részével és annak is, hogy új lelkes bringázók csatlakoztak. Egy dologra kell vigyázni, hamar függővé lehet válni. Már várom a következőt. Mikor megyünk? – mesélte lelkesen Anita.
– Régóta terveztem, hogy körbebringázzam a Balatont, de idáig sosem találtam társakat, akik csatlakoztak volna hozzám – mondta Gréta, aki segítőként vett részt a túrán.
– Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy ráakadtam erre a jótékonysági akcióra. Nagyon örülök, hogy részt vettem benne. Rengeteget tanultam, fejlődtem, élményekben gazdagodtam és sok jó emberrel ismerkedtem meg. Hálás köszönet a szervezőknek érte! Remélem, még lesz  folytatás! Rám mindenképpen számíthattok!
www.ismertseg.hu

Kapcsolódó cikk:

Láss! >>