logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Új energiaforrás

Új energiaforrás

Légzésünkkel áramot termelhetünk 

Hogy a mozgásunkkal áramot tudunk termelni az végül is érthető, de hogy még a légzésünket is erre használhatjuk? A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói egy olyan kis eszközzel kezdtek kísérletezni, amely – a piezoelektromosság elvére támaszkodva – az emberek által kifújt levegőt árammá képes alakítani. Ugyan az eszköz segítségével csak kis mennyiségű áramot generálhatunk, ám a testen viselt, vagy testben hordott (pl. pacemaker) elektromos táplálásához elegendő lehet ez is. 

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói egy olyan kis eszközzel kezdtek kísérletezni, amely – a piezoelektromosság elvére támaszkodva – elektromos töltéseket generál, amennyiben kis sebességű légáramlat rezgésre készteti, írja a techline.hu. A kutatókban felvetődött, hogy tipikus lassú légáramlatnak felel meg, ahogy kifújjuk az orrunkon a levegőt, ugyanisa a levegő sebessége ekkor kb. 2 méter/s. A kutatók arra gondoltak, hogy ha megfelelően átalakítják a már említett piezoelektromos berendezést, akkor akár a kifújt levegő is generálhat áramot.

Itt persze csupán mikrowattokról van szó, viszont ennyi már elég a különféle testen hordott, testbe ültetett elektromos eszközök (pl. pacemaker) táplálásához. A prototípus immár megszületett, arról egyelőre viszont még nem szólnak a hírek, mikor kezdhetik meg az eszköz tömeges gyártását.

alternativenergia.hu - ismertseg.hu