logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Vigyázzunk rájuk!

Vigyázzunk rájuk!

állatvédelem, helyes állattartás, kutya, tél, kutyaház, kutyaól, természetvédelemA tél próbára teszi kedvenceinket

Ha fagy, ha enyhe az idő, a tél igazi megpróbáltatást jelent kedvenceink számára. Idült, mozgásszervi betegségben érintett, szívbajokkal küzdő, frontérzékeny állatainkra fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert a tünetek felerősödhetnek.
 
Bár hosszú, enyhe őszünk volt, az időjárás most igazodni látszik a naptárhoz, az átlaghőmérséklet még az időjárásjelentés szerint is megfelel az ilyenkor megszokottnak. Ez pedig ráirányítja a figyelmet a hideg élettani hatásaira. Ahogy minket, úgy háziállatunkat is megviseli az időjárás. Sok idült betegség tünetei felerősödnek, sajnos a sok szívbeteg, frontérzékeny állat csakúgy, mint az epilepsziára hajlamosak számolhatnak a tünetek rosszabbodásával.
kutaház, téli kutyaház, állatvédelem, helyes állattartás, tél, kutya, természetvédelemA szabadban tartott kutyák számára temperált kutyaólat kell kialakítani. Akinek nem tudnak ilyet biztosítani, az előszoba, a garázs, a fészer lehet jó megoldás, mert az idősödő kutyák esetében egy-egy szabadban töltött tél ronthat az anyagcsere problémákon, és a hideg miatt a már meglévő betegségek mellé újakat szedhetnek össze. Dr. Varga József állatorvos, az Elveszett Állatok Alapítvány vezetője azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy még a nagybundájú kutyáknak sem jó a -20-25 fokos hőmérséklet. A szigetelt kutyaólban 10-12 fok már kielégítő, egy meleg pokróc és a bejárat elé felrakott műanyag, hővédő függöny sokat segít a kellemes hőmérséklet megtartásában.
A macska odulakó, neki egy bélelt doboz bőven elég – véli a szakmeber. Ugyanakkor fontos odafigyelni arra, hogy ne fagyjon be a víz az itatótálban. Nagy a kiszáradás veszélye ilyenkor, ami veseelégtelenséget okoz. A macskák pedig inkább otthon igyanak, mert az autók hűtőjéből tócsává csöpögő folyadék jóízű számukra. Egy-egy, nyitott edényben felejtett fagyálló igazi csemege nekik, de sajnos halálos méreg is!

Enyhe tél: hosszú kullancsszezon

kullancs, parazita, élősködő
Míg a szigorú fagyok be nem állnak, sajnos számolni kell az állatainkra leselkedő kullancsveszéllyel. A levegő magas páratartalma ugyanis kedvez a kullancsok elszaporodásának a hűvösebb idő ellenére is. Csak a tartós fagyok esetén nem kell tartani az általuk okozott veszélytől. Sokan inkább a tavaszi kullancsszezonra figyelnek, és az őszi, tél eleji jelenlétükről megfeledkeznek. Pedig a klímaváltozás miatt most már olyan területek is veszélyesek, amelyek eddig fertőzéstől mentesek voltak. A babéziózis (fertőző vérfesték vizelésnek is nevezik) egy kullancsfaj közvetítésével kutyáról-kutyára terjed. A kialakult betegség végzetes lehet. A megelőzés, a kullancs távoltartása a legcélravezetőbb védekezési mód, van ellene oltóanyag, cseppek, vagy jó a gyógyszeres nyakörv is. Napjaiinkban a kullancsok városi parkokban, kertekben ugyanúgy megjelentek, mint az erdőkben, bozótosokban, mezőkön.
 
Ágh Zsuzsa