logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Világbajnok aszfaltbetyárok

Világbajnok aszfaltbetyárok

Még mindig dívik a break

Kevesen gondolnák, hogy a Jászai Mari téri aluljáróban a világ legjobb break táncosai gyakorolnak. Azt meg még kevesebben, hogy az Amerikából induló őrület legjobbjai természetesen a magyarok.
 
Tán harminc évvel ezelőtt a Break című amerikai mozifilmnek köszönhetően ismerkedhettünk meg mi magyarok egy tánccal, amelyet a magnóból dübörgő rap zene mellett hihetetlen, már-már a szertornában is magas pontszámot elérő akrobatikus gyakorlatok jellemeznek. A breaktánc mára igazi profi sporttá vált, hiszen Európa-és világbajnokságokat is rendeznek belőle. És bár a tengeren túliak – mint „feltalálók” – kissé előnyben voltak, ma már a magyar táncosok jelentik a világ élvonalát. Persze az emberek azt hihetik, hogy ezek a fiatalok minden igényt kielégítő termekben készülnek a következő versenyre, de erről szó sincs. A legjobb magyar táncosok immár több mint tíz éve az V. kerületi Jászai Mari téri aluljárót vették birtokba.
– Hogy miért itt készülünk – kérdez vissza Zoltán Balázs, az egyik legrégebbi magyar breaktáncos. – Nos, erre egészen egyszerű a válasz. Akármilyen fejlődésen is ment át a sportág, ez még mindig igazi utcai tánc. Így mi sem tehetünk mást, mint az utcán gyakorolunk. Ráadásul ennek az aluljárónak nagyszerű burkolata van, amelyen tökéletesen be lehet gyakorolni a különböző elemeket.
Hogy ezt mennyire tökéletesen végrehajtják az aluljáró táncosai, azt bizonyítják azok a díjak, amelyeket az elmúlt években szereztek.
– Fel sem tudom sorolni hány világ- és Európa bajnok, nemzetközi és hazai versenyt nyerő srác táncol itt. Most is egy nagy versenyre, az egyik bevásárló központ tetején rendezendő estrém sportversenyen szeretnénk újra bizonyítani.
A táncosoknak csak a téli időszak jelent problémát, hiszen ilyenkor kiszorulnak az aluljáróból, és mivel minden költséget saját zsebből állnak, bizony egy terembérleti díjat nem mindig tudnak kifizetni.
– Az elmúlt tél hozta a változást, hiszen egyik tagunk szerzett egy nagyon jó lehetőséget Békásmegyeren, de itt, az V. kerületben is szereztünk egy termet, ahol tudtunk gyakorolni.
Mint azt Zoltán Balázs elmondta, az övék egyáltalán nem egy zárt világ, hiszen bárkit befogadnak.
– Hozzánk bárki jöhet, aki táncolni szeretne, mi mindenkinek minden segítséget megadunk. Egyetlen feltétel van csak: fogadja el a tanácsainkat. Én már 12 éve táncolok, megtanultam már ezt-azt, így ha valamit tanácsolok, az minden bizonnyal jó. Ha egy új táncosnak elmondunk valamit 3-4 alkalommal, és nem figyel oda, nem fogadja meg ezeket, akkor nincs értelme foglalkozni vele. Nem azt mondom, hogy könnyű megtanulni ezeket az elemeket, hiszen az első 3-4 hónapban szinte mindenki összetöri magát egy párszor. Én azt gondolom, hogy az első sikerélmény egy teljesen kezdő táncost másfél év után ér. Ezt az időszakot ki kell bírni, edzeni, gyakorolni kell, és utána bárki sikeres lehet.
 
Fehér György