logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Wagner-napok a Művészetek Palotájában

Wagner-napok a Művészetek Palotájában

Wagner-napok, MUPA, Budapest 2013Operák, dokumentumfilmek, dalest (június 8-23.)

Idén június 8-23. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Wagner-napokat a Művészetek Palotájában. A rendezvénysorozaton hét operaelőadást, három Wagner-dokumentumfilmet láthatunk, valamint egy különleges dalestre is sor kerül a zeneszerző kevésbé ismert műveiből. Karmesterek: Fischer Ádám és Vajda Gergely. Fellépnek: Annette Dasch, James Rutherford, Eric F. Halfvarson, Bo Skovhus, Klaus Florian Vogt, Karine Babajanyan, Wiedemann Bernadett, Kovácsházi István, Sebestyén Miklós és Virág Emese. Közreműködik a Magyar Rádió Szinfonikus Zenekara és az Operaház zenekara.
 
Bo SkovhusA Wagner-napok 2006 óta világszínvonalú eseménye a magyar és nemzetközi művészeti életnek. A rendezvénysorozat Richard Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című művével veszi kezdetét, melyet a Wagner-dirigensként is nyilván tartott Fischer Ádám vezényel. Főbb szerepekben Annette Dasch, James Rutherford, Eric F. Halfvarson, Bo Skovhus és Klaus Florian Vogt énekeseket hallhatjuk. A dán Bo Skovhus először mutatkozik be hazánkban, aki fergeteges Don Giovanni alakításával robbant be a köztudatba.
 
Az eseménysorozaton a kétszáz éve született művész kevésbé ismert oldalát is megmutatja: a Wagner, a dalköltő című koncerten megszólalnak a szerző által írt dalok is. Ezek a zenei alkotások Wagner életének azon szakaszában készültek, amikor még nem tett szert nagy hírnévre az operáival. A koncerten Wagner összes dalát hallhatjuk Karine Babajanyan, Wiedemann Bernadett, Kovácsházi István és Sebestyén Miklós tolmácsolásában. Zongorán közreműködik: Virág Emese. Az estét Kovács Sándor műsorvezető magyarázata teszi teljessé.
 
ParsifalMűsorra tűzik a Lohengrint és a Parsifalt is, melyet sokan minden idők egyik legjobb operájának tartanak. Utóbbit, a Szent Grál legendáját feldolgozó grandiózus operát  a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának élén Fischer Ádám vezényli. A produkciót a több közös salzburgi munkát is jegyző Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra állította színpadra, az előadásokon közreműködik a Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Énekkara és a Magyar Rádió Gyermekkórusa.
A nyolcadik Budapesti Wagner-napok igényes, magas színvonalú szórakozást nyújt mindenki számára, aki érdeklődik a komolyzene és az opera műfaja iránt. Jegyek a MÜPA bármely jegyirodájában az Andrássy úton, a Komor Marcell utcában, az Allee és a Mamut 1 bevásárlóközpontban vásárolhatók.
      Horváth Máté