logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Yu Partyk Budapesten

Yu Partyk Budapesten

A38 Balkán Party, 2009Életöröm mindenkinek 

Az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb fesztivál sorozata Budapesten a Yu Party. Évente több alkalommal összegyűlnek a volt Jugoszlávia területéről származó családok és a délszláv világot kedvelők, hogy pergő balkáni ritmusokra vigadjanak. Az estek mindig valamilyen igényes, ismeretterjesztő programmal kezdődnek, a volt Jugoszlávia területéről származó zenekarok lépnek fel, a régió ételeit-italait kóstolhatjuk, és még a DJ-k is a délszláv diszkók hangulatáról gondoskodnak.
 
Dürer-kert, YU Party 2012A budapesti Yu Partyk (más néven: jugoszláv bulik) közel egy évtizede gazdagítják a főváros életét. Az évek alatt több helyszín is otthont adott a rendezvénynek, (pl. a Merlin Színház, a Szikra Mozi, a Dürer-kert, a Grund, a Living Room) de legemlékezetesebb talán az A38 hajó terasza, ahol nyaranta felejthetetlen hangulatban érte utol a közönséget a pirkadat. Ha azt hinnénk, hogy szokványos estekről van szó, ahol a volt Jugoszlávia területéről érkezettek találkoznak és táncolnak egy jót, nagyot tévedünk.
 
YU Party a Grundon 2012− Ezek a rendezvények rendszerint egy ismeretterjesztő filmvetítéssel, esetleg játékfilmmel és előadással kezdődnek, – mondta Simon Vilmos, a Yu Partyk főszervezője − ahol az épp aktuális téma szakértői beszélnek egy, a volt Jugoszlávia országaihoz köthető, az itt élő népeket összekötő kulturális örökségről. Ezek az alkalmak az évek során hagyományt teremtettek, mára pedig egy nagyszámú, a délszláv kultúrához kötődő közösség épült a jugoszláv bulik köré – tudtam meg.
 
KAL zenekar a Yu Partyn, 2012, nov. A38 hajóElámultam, amikor több alkalommal is azt láttam, hogy a bulizni vágyó közönség már az előadásra pontosan érkezett, és pisszenés nélkül kísérte figyelemmel például a mostari-híd újjáépítését, vagy a nándorfehérvári diadal történetét. Azt is észrevettem, hogy a Yu Party olyan esemény, amelyre a vendégek komolyan készülnek. Mindenki a legszebb ruhájában érkezik, és valódi öröm sugárzik az arcokon, ami a hajnali, kora reggeli zárásig meg is marad. Ez az a kincs, az a csoda, amit még kevés szórakozóhelyen láttam. Az igazi jókedv, ami talán a déli életérzésnek köszönhető, a családiasság: élő közösségben érezheti magát az ember, még akkor is, ha először van itt.
A Yu Party két DJ-je.Az elmúlt években számos híres, zömében balkáni etno- és világzenét játszó zenekar megfordult itt: a vajdasági Earth-Wheel-Sky Band, Zvonko Bogdan, Apsolutno Romanticno, Gyass, a szerbiai Kal, Kobra Orkestar a magyarországi Zabavna Industrija – hogy csak néhányat említsek. Az igényes programok híres belgrádi DJ-k közreműködésével zárulnak: éjféltől balkán mulatósra ropja a közönség. Emellett a délszláv konyha jellegzetességeivel (pl. burek és csevapcsicsa) rukkolnak elő a vendégszakácsok.
 
Édes Borbála
/fotók: facebook.com/YuParty/

Kapcsolódó cikk:

Balkán Party az Iskolában >>  programajánló, 2013. február 16.