logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Fodrász szemmel

A tapasztalt fodrász szerint a férfiak több időt áldoznak a külsejükre, mint a nők

A több mint kétszáz oklevéllel elismert nemzetközi hírű fodrászmester, Békési János több évtizede dolgozik a Budapest Belvárosában. Nála kevesen ismerik jobban környezetüket,  az itt élő embereket. Nem csak a frizurakészítésben és az emberi lélek rejtelmeiben jártas, hanem valamennyi utcának, háznak is ismeri múltját és jelenét. Üzletében megannyi híresség megfordult, s adja át ma is egymásnak a kilincset. Ő a fodrásza a hazánkba látogató Michael Schumachernek és Antonio Banderasnak is.

A Belváros egyik hangulatos, csendes udvarában otthonos fodrászszalonba botlik a látogató. Nincs hivalkodó kirakat, az üzlet előtti padon ülve, ha jó idő van, legtöbbször maga a házigazda, Békési János fodrászmester fogadja a vendégeket. Szívélyesen elbeszélget mindenkivel: a postással, kukással, a ház lakóival, vagy a számtalan hírességgel, aki évtizedek óta hozzá jár hajat vágatni, borotválkozni.
Nagy színészlegendák ültek már székében: Páger Antal, Abody Béla, Sinkovics Imre, Rajz János, Garas Dezső, Avar István, Mécs Károly, de médiasztárok, politikusok, zenészek, rendezők is megfordulnak nála. Gálvölgyi János, Friderikusz Sándor, Rogán Antal, Demjén Rózsi, Szabó István is rendszeresen keresi fel üzletét.
– 1969-től vagyok fodrász, itt tanultam – emlékszik vissza Békési János. – Az első üzlet, ahol dolgoztam, a Váci utcában volt, egy kis házban a Fontana áruházzal szemben. Ezt a nagy kereskedőházat akkortájt építették. Hatalmas acéltalpakra állították az épületet, s az építkezés során egyszer majdnem ránk dőlt a daru. Az egész boltból mindenki szaladt, amerre látott. Oda járt be az akkori elit. Egyik alkalommal, ahogy mindig, kis Fiat Topolinójával jött hozzánk Garas Dezső. Akkor még ott járt a tizenötös busz. A sarkon parkolt, ahonnan nagy csörömpölés hallatszott… Lélekszakadva újságoltuk neki, hogy pont ott kanyarodott be a busz, ahol a kocsija állt… s ő beszappanozott, habos állal szaladt ki az üzlet elé. Akkor látta csak, hogy tréfa volt – mesélte nevetve.
Békési János még a nagyoktól tanult: Vidal Sassoon, a hajvágás koronázatlan királya, munkája elismeréséül egy aranyollót és arany hajszárítót ajándékozott az akkor még pályája elején járó mesternek. Az idők során azonban a vendégek igényei is megváltoztak:
– A kilencvenes évek végéig még borotválták a férfiakat a fodrászok, azóta ez teljesen kiment a divatból. Noha vizsgaanyag, a fiatalabb generáció már nemigen ért hozzá, ahogy a hajvágást is újra tökéletesen el kéne sajátítaniuk, hiszen az utóbbi időben a nőknek alig jut ideje a frizurájukra. Egyszerű, rövid, praktikus hajat szeretnének, amivel nincs semmi gond. Azt tapasztalom, hogy manapság a férfiak sokkal többet törődnek a külsejükkel, mint a nők. Régebben rendszeresen fodrászhoz járni hozzátartozott a megjelenéshez. Ma havonta egyszer igénylik a fodrászt, akik megengedhetik maguknak – mondta a mester.

Édes Borbála