logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Szentek és álszentek

Sznono, Engem láss Nők a nőkről

Szentek és álszentek címmel közös kiállításon mutatta be alkotásait két ifjú művész: Sznono és Mózes Katinka. Alkotásaik a nőiség külső és belső megnyilvánulási formáiról mesélnek.

Sznono Szabó Noémi és Mózes Katinka festményei, metszetei a nőiség 21. századi megjelenési formáit mutatják be. Az alkotók nemegyszer arra tesznek kísérletet, hogy a Nőt úgy ábrázolják, ahogyan a férfiak látják. 

Mózes Katinka 1988-ban született Tatán. Nem tervezi, hogy a művészetből fog megélni, önmaga örömére alkot, jelenleg egy felsőoktatási intézmény hallgatója művészeti menedzsment szakon.

Mózes Katinka Szüleim mesélték, hogy már kicsi koromban állandóan rajzoltam – emlékszik vissza Katinka.

 Az volt az egyik legemlékezetesebb történetük ebből az időből rólam, hogy egyszer fölmásztam pár évesen egy fára rajzlappal, ceruzákkal, és amit láttam, lerajzoltam. Korán felfigyeltek rám a tanáraim, majd Győrben a Tánc- és Képzőművészeti Szakközép iskolában tanultam tovább. Sokáig grafikákat, illetve akvarell képeket készítettem, mígnem egy-két évvel ezelőtt felfedeztem és elsajátítottam a papírmetszés technikát – amilyenek a mostani kiállításon látható munkáim is. Szabó Noémival barátnők vagyunk. Mivel mindkettőnket foglalkoztatja a nőiség kérdése napjainkban, gondoltuk, hogy érdemes lenne bemutatni munkáinkat egy tematikus kiállításon, amelynek a Szentek és álszentek címet választottuk – mesélte.

Sznono Szabó Noémi Székesfehérváron született 1984-ben. 2008-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész-vizuális nevelőtanár szakán. Tizenegy éves kora óta állítják ki alkotásait, 2001-ben, és 2002-ben a Fejér Megyei Diáknapok Művészeti Fesztivál, 1. díját ítélték neki, többször volt OKTV helyezett. 2005-ben elnyerte a József Attila versillusztrációs pályázaton az Aranytíz Művelődési Központ Különdíját.

A nőiség témájában készült munkáim egyfajta önmegélést, önmegismerést tesznek lehetővé számomra állítja Sznono.

A lelkivilágomat, gesztusaimat ábrázolják, önarckép jellegűek. Emellett fontosnak tartom, hogy a festményeim nagyon magas esztétikai minőséget hordozzanak. Egyfajta nevelési missziót is folytatok: a szépségre és igényességre próbálom ösztönözni az embereket.