logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Védőháló fiataloknak

Háló EgyesületVédőháló

Szakmai konferencia az ifjúság problémáiról

A közelmúltban szakmai rendezvényen osztották meg tapasztalataikat az ifjúságvédelemben dolgozó pedagógusok, pszichológusok, civil alapítványok és hivatalos szervezetek munkatársai. Az esemény a Háló Egyesület által létrehozott Védőháló Fiataloknak Program keretében valósult meg, amely kifejezetten a fiatalok problémáival foglalkozó nonprofit kezdeményezés.

Az idén tavasszal életre hívott Védőháló Fiataloknak Program a közelmúltban rendezte meg második nagyszabású szakmai konferenciáját a kamaszokat és fiatal felnőtteket érintő, különféle mentálhigiénés, szociális és egészségügyi problémák megelőzésének lehetőségeiről. A szervezet fontos szerepet tölt be az ifjúságvédelemben, munkájuk során gyakran küldik hozzájuk gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek a problémákkal küzdő kamaszokat. A drogprevencióban is jelentős eredményeket érnek el. 

Az ifjúságvédelemben dolgozó előadók elsősorban szakterületükön szerzett gyakorlati tapasztalataikról számoltak be, és olyan új technikákat ismertettek, amelyeket a Belvárosban működő Háló Közösségi Központban is sikerrel lehet alkalmazni a jövőben.

 A háromnegyed évvel ezelőtt elindított Védőháló Fiataloknak Program azt a célt tűzte maga elé, hogy a felnőttkor küszöbén álló diákok, fiatal felnőttek számára legyen egy élő, értékes közösség, amely megóvja őket a családi vagy társadalmi, közösségi nyomás hatására kialakuló szenvedélybetegségektől  nyilatkozta Márton Andrea, a Védőháló Fiataloknak Program szakmai vezetője.

 Szerettünk volna alternatívát nyújtani a fiataloknak a szabadidő értelmes, közösségben való eltöltésére, hogy ne csak az internet virtuális világában tudjanak kapcsolatokat teremteni, vagy ne az alkoholos, dohányzós, drogozós bulizás jelentse számukra a kikapcsolódást.  Segítséget nyújtunk nekik a felelősségteljes magatartás kialakításához, az önismerethez, a megfelelő pályaválasztáshoz, illetve családalapításhoz.  Az elmúlt háromnegyed év tapasztalatai szerint van igény az általunk szervezett közösségi programokra, előadásokra, szabadidős tevékenységekre, kirándulásokra. Ingyenes nyári táborunkban a kerület elit iskoláiból érkező diákok olyan gyerekekkel, fiatalokkal osztották meg mindennapjaikat, akik igen nehéz élethelyzetekből érkeztek, vagy valamilyen fokú mentális-szociális zavarral küzdenek, ami növelte a rendezetten élő gyerekek empátiáját, toleranciáját  mondta.

 Külön termet is kaptunk a Háló Egyesületben, ahol például drogprevencióval kapcsolatos filmeket vetítünk, kézműves foglalkozásokat, táncesteket tartunk, önismereti játékot vezetünk.

A szakmai napon többek között a drámapedagógiára, a szociálterápiás szerepjátékra vonatkozóan kaptunk gyakorlati ötleteket, amelyeket a jövőben fel fogunk használni foglalkozásaink során – tájékoztatott a szakember.

Segítséget nyújtanak ingyenesen hívható zöld számukon keresztül is: 06/80/620050.