logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Csokoládé

Csokoládé

bon-bon, cadeau, csokoládé, desszertszirup, gasztronómia, ismertség,

A békebeli bonbongyár hagyományait folytatják

Belgium, Franciaország, Ausztria, Olaszország mindig is híres volt különleges, egyedi receptek alapján készített csokoládéiról, bonbonjairól; ínyenceknek való, apró édességeket kínáló boltjaik sokaságáról. Néhány éve, a Balogh családnak köszönhetően Magyarország is rangos helyet vívott ki az exkluzív csokoládékészítés világában. Belvárosi édességüzletük Budapest egyik gasztronómiai gyöngyszeme.
 
Az idősek még emlékezhetnek arra a bonbon specialitásokat áruló üzletre, amelyik az egykori, 1949-ig az Izabella utcában működő Cadeau (franciául: ajándék) csokoládégyár termékeit árusította. Az államosítással az egyedi termékek széles választékát kínáló magántulajdonban lévő üzletek, manufaktúrák ideje lejárt. A boltok polcain évtizedekig ugyanazok a nagy mennyiségben előállított édességek sorakoztak. Csak a rendszerváltozás után adódott újra lehetőség a háború előtti ízek, kézzel készített desszert különlegességek életre keltésére, ami a fogyasztói, vásárlási szokások megváltozását is magával hozta.
 
– Már a nagyszüleim és a szüleim is cukrászok voltak – mesélte Balogh Boglárka, a Belvárosban működő, Cadeau csokoládé bolt és cukrászda vezetője.
– Édesapám kezdett el 1998-ban bonbonkészítéssel foglalkozni, hogy a cukrászat idény-jellegét kiegyensúlyozza. Ugyanis nyáron rengeteg megrendelést kapott, télen azonban nem tudta foglalkoztatni a cukrászokat. Mivel igazi bonbonkülönlegességeket szeretett volna készíteni, a hagyományos hazai receptek mellett nagynevű olasz, belga és francia iskolákban sajátította el a különféle bonbonok és csokoládék készítésének fortélyait – beszélt a kezdetekről Balogh Boglárka.
 
Ahogy a kellemes, igényesen kialakított, csokoládészaggal átitatott üzletben körülnézünk, meglepő fűszerezésű, egyedi formájú csokoládék és bonbonok, sütemények sokasága tárul a szemünk elé. Láthatunk gyömbéres, kardamomos, erős paprikás, papayás csokoládét, vagy rózsás, ibolyás, levendulás desszertszirupot, számtalan bonbon és pralinékülönlegességet.
 
– Saját készítésű termékeinknél belga csokoládét és hazai alapanyagokat használunk –folytatta az üzletvezető.
– Kedveltek például a különféle magyar borokkal, borpárlatokkal, vagy gyümölcsökkel készített bonbonok. A háború előtti idők nagy kedvencét, a Szeszes málnát is árusítjuk. Sok idős fordul meg nálunk, akik nagyon örülnek régi, kedves ízeiknek. Egy idős hölgytől tudtuk meg, hogy épp a jelenlegi üzlet helyén működött a híres Cadeau csokoládé üzlet, amelynek a tradícióját folytatjuk. Ez varázslatos egybeesésnek tűnt. Egyébként főleg hölgyek vásárolnak nálunk. Arra kívánjuk ösztönözni az embereket, hogy legyenek igényesek, és az édességeket mértékletesen, élvezeti cikként fogyasszák – mondta Balogh Boglárka.  
 
Édes Borbála
 

Kapcsolódó cikkek:

Tradíció >> Az Auguszt cukrászda különlegességei

Rizlinges hab >>

Egészséges kakaós desszert >>

Cukros gondok >> Mivel édesítsünk?