logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kiemelkedő magyar találmányokat díjaztak

Magyarország jelképe a mindig talpra álló Gömböc

A közelmúltban díjátadó ünnepségen értékelték a 100 Csoda Interaktív Kiállításon bemutatott találmányokat. A szakmai zsűri a világhírűvé vált Gömböc-nek ítélte a pálmát, a közönség a praktikus mágnesfalra szavazott. A legkeresettebb fejlesztés pedig a gyümölcsökből készült kávé volt.

A Párisi Udvar épületében található 100 Csoda Interaktív Kiállítás története február utolsó napján újabb mérföldkőhöz érkezett: a szakma és a közönség döntése alapján átadták a nyolc legjobb fejlesztésnek járó díjat. A megjelent vendégeket, kutatókat kerületünk alpolgármestere, Puskás András köszöntötte.
A szakmai zsűri díját Várkonyi Péter és Domokos Gábor; a BME oktatói nyerték el Gömböc elnevezésű, különös alakú és tulajdonságú idomukkal. A találmány az első olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van. Várkonyi Péter elmondta:
– Tizenöt évig dolgoztunk rajta: először elméletben bizonyítottuk a létezését, a természetben ilyen alakzat ugyanis nem fordul elő. Számos területen tudják alkalmazni a tudományos életben, egy tibeti buddhista kolostor vezetője pedig meditációs tárgynak használja. Az idei sanghaji világkiállításon hazánkat fogja jelképezni, hiszen mindig talpra áll!
A közönség Barna Tamás szabadalmát, a mágnesfalat értékelte legtöbbre. Ez egy speciális glettanyag, ami vonz mindent, ami mágneses tulajdonságú. Így nincs szükség többé fúrásra-faragásra, a mennyezet, vagy fal megrongálására: a felület akár több kilogrammos tárgyakat is megtart.
Többen különdíjban részesültek: a Coca-Cola a Huple képesség- és mozgásfejlesztő feltalálóját, Dr. Schulteisz Juditot tüntette ki, valamint tíz darab eszköz megvásárlására elegendő összeggel támogatta a budapesti Korai Fejlesztőközpont munkáját.
A Glaxo Smith Kline a Magzati Pulzoximéter feltalálóját, Stubán Norbertet és társát díjazta. Az alkotók hat évet dolgoztak a találmányon, amely a magzat véroxigén-szintjének mérésével hozzájárulhat a császármetszések számának csökkenéséhez.
A diákzsűri a fűthető-hűthető, Thermoflash folyadék temperált ruházatot, Székely Sándor és Pusztay Gábor fejlesztését becsülte legtöbbre. Az életmentésben, vagy motorversenyzésben jelenleg is használt, a testet szélsőséges körülmények között is egyenletes hőfokon tartó öltözet szintén világsikerre számíthat.
A Toshiba a Ma-sat1 elnevezésű, első magyar műholdnak adott különdíjat, amelyet Horváth Gyula és a BME Elektronikus Eszközök Tanszékének csapata hozott létre. Mint megtudtuk: jövő év elején fogják felbocsátani egy indiai állomásról az űrbe.
A Magyar Szabadalmi Hivatal a hulladékból előállított beton feltalálóját, Hoffmann Lászlót díjazta.
A kiállításra látogató körülbelül tizenöt ezer fő leggyakrabban a gyümölcsökből készült kávét kereste, így Szabó László, a termék megalkotója is elismerésben részesült.