logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Új jelkép a Szabadság térre

A megújuló Belváros fő ékessége az interaktív szökőkút lesz

A közelmúltban Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere és Cselovszki Zoltán, a kerület főépítésze sajtótájékoztatón mutatta be a hamarosan átadásra kerülő Belváros Új Főutcája különlegességeit. A kényelmes, praktikus, formatervezett utcai bútorok és közösségi funkciók létrehozása mellett egy nagyszerű műalkotással is gazdagodik a terület. Összetartozást, harmóniát és szabadságot jelképező interaktív szökőkutat is elhelyeznek a Szabadság téren.
 
Belváros Új Főutcája tavasszal átadásra kerül. A számos új technikai találmányt is felhasználó beruházás különlegességeit Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármestere és Cselovszki Zoltán, a kerület főépítésze mutatta be a közelmúltban, a FUGA Építészeti Központban megrendezett sajtótájékoztatón.
A praktikus, környezetbarát és kényelmesen használható utcai bútorok: például padok, szeméttárolók, biciklitárolók, vagy a közlekedést szabályozó, áramvonalasra tervezett parkolásgátló „pollerek” mellett folytatódik környezetünk korábban megkezdett díszítése is: újabb zsáner szobrok és egy interaktív szökőkút teszi hangulatossá a területet.
– Kreatív várost hozunk létre. A pollerek elrendezése olyan, mint amikor folyik egy patakban a víz és látjuk a sodrását. A tetejükön lévő LED-lápák követik az autók mozgását. Azt szeretnénk, ha a sétálóknak mindenről eszébe jutna valami. „Olyan, mintha…” érzést élnének át – emelte ki Cselovszki Zoltán.
– A Szabadság térre olyan műalkotást terveztünk, ami méltó a tér nevéhez. Az interaktív szökökút a szabadságot szimbolizálja. Hiszen régóta rosszemlékezetű a hely: ott állt az osztrák császári uralom jelképe, a hírhedt Neugebäude (Újépület), amelynek falánál végezték ki gróf Battyány Lajos miniszterelnököt, de a mai napig itt láthatjuk a szovjet uralom egyik emlékművét is – emlékeztetett Rogán Antal.
A szökőkutat szobrászok, építészek, elektrotechnikai szakemberek, látványtervezők, szoftverfejlesztők és vízgépészek hozták létre. Fő megalkotói Kelecsényi Gergely építész-szobrászművész, Kovács Csaba és Ásztai Balázs építészek voltak.
– Az installáció nagyon harmonikus hatást kelt abban, aki látja, vagy kapcsolatba kerül vele. Hiszen át lehet menni a vízfalon, ami mögöttünk újra bezárulva egy nyugodt szigetre visz minket a város forgatagából, ahol a márványszobron, mint egy padon, megpihenhetünk.
A sötét bazalt alapon a fehér, belülről megvilágított márvány a vízfallal körülvéve lebegő hatást kelt, de azt is el tudjuk érni, hogy párában ússzon az egész kompozíció – mondta Kelecsényi Gergely.
A Főutca átadásával úgy érezhetjük: újra birtokba vehetjük Budapest magját.