logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Egy igazi példakép

Tanítványa emléket állított Gulyás Gyula szobrászművésznek

Az utóbbi évtizedek liberális gondolkodása megkérdőjelezte az olyan ősi, tradicionális értékeket, mint haza, család és az idősek tisztelete. Pedig a felnövekvő nemzedékeknek ma is szüksége van a hagyományokra, az ősök útmutatására, a példaképekre. Hassala Tamás fotóművész emléket állított alkotásaival mesterének, Gulyás Gyula Kossuth-díjas szobrászművésznek.

1884-ben Stróbl Alajos szobrászművész nyitott először műtermet az I. kerület Ybl Miklós téren található Várbazár soron (más néven: Várkert Bazár). Őt az elkövetkező több, mint száz évben legalább nyolcvan művész követte. Mesterről tanítványra öröklődött nem csak a műtermek sora, hanem a tudás, szellemiség is. Az itt élő tradíció egyik utolsó képviselője volt Gulyás Gyula szobrászművész, aki 2008-ban bekövetkezett haláláig dolgozhatott e helyen.
Tanítványa és barátja, Hassala Tamás fotográfus állított emléket a művésznek az egykori műteremben készült fotóival, amely a kortárs alkotók munkáit bemutató belvárosi galériában látható.
– 1999-ben ismerkedtem meg Gulyás Gyulával egy kiállításon. Hamarosan barátság alakult ki köztünk. Igazi, nyitott művészegyéniség volt és nagyszerű ember, aki segítette a fiatalabb generációt az élet és a művészet göröngyös útjain. Ma a fiatalok nagyon nehezen találnak maguknak igazi mestert, példaképet, aki önzetlenül segíti őket mindenben, akihez bármikor fordulhatnak. Gulyás Gyula ilyen ember volt. A kiállításon bemutatott képek a Várkert Bazárban lévő műtermében készültek: az ő világát, fontos tárgyait, épp készülő alkotásait örökítik meg. Nekünk, fiatal tanítványainak, barátainak örök példáját mutatta meg az emberségnek, és mi is így szeretnénk élni – nyilatkozta Hassala Tamás.
– Hassala Tamás fotográfus fényképei finoman mutatják meg azt, ahogy ő ismerte mesterét, barátját, Gulyás Gyula szobrászművészt – nyilatkozta az alkotásokról Nyakas Ilona, a KAS Galéria vezetője. – Képeinek sorát az üres, lelakatolt, kívűlről graffitivel elcsúfított néhai műterem fényképe zárja.