logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Hanami

Japán szirmok

Polgár Marianne festőművész alkotásairól

Hanami, sakura, Polgár Marianne, Japán, festőművész, művészet, Ismertség Magazin, Vihar Judit

Polgár Marianne grafikus, festőművész alkotásait Japán természeti szépségei ihlették. Képei Japán különleges ünnepének, a hanaminak (virágnézés) hangulatát idézik.

– A „sakura” szó a cseresznyefát, és annak virágát jelenti. Japánban évszázadok óta ünnepként tartják számon, mikor tavasszal elborítja a fákat a hófehér, vagy világos rózsaszínű virágtenger. Jellemző a japán gondolkodásra, hogy ebben az időszakban a napi híradók vezető hírei is arról szólnak, hol, melyik tartományban virágzik már a cseresznye. Több tucat cseresznyefajtát tartanak számon, s ezek virágzási időszakát, amely fajtánként és tájegységenként, földrajzi elhelyezkedés szerint máskorra esik, külön ünnepként tartják számon. Ez a hanami. Szó szerint: virágnézés, de legtöbbszörkizárólag a cseresznyére értik. Valójában ennél is több: belefeledkezés a szépségbe, kikapcsolódás, megpihenés, a lélek felüdülése. A sorozat képei ugyanezt az élményt nyújtják a szemlélőnek.

Hanami, sakura, Polgár Marianne, Japán, festőművész, művészet, Ismertség Magazin, Vihar Judit

Polgár Marianne alkotásai a japán természet gazdagságát sugározzák, a madarak és virágok színpompás kavalkádját mutatják be. A festmények segítséget nyújtanak ahhoz, hogy minél több magyar ember megismerje Japán természeti adottságait, megértse a japánok lelkét, s ezáltal hozzájáruljon a két nép barátságának elmélyítéséhez – mondta Dr. Vihar Judit, a KGRE egyetemi tanára, japán tanszékének vezetője.

 

(Képünk nem az alkotót ábrázolja!)

     Édes Borbála