logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Közös farsang /Kultúrák találkozása

Együtt ünnepeltek a németek, ruszinok és a bolgárok

Idén is megrendezték a már hagyományosnak mondható ruszin batyusbált az Aranytíz Művelődési Központban. Az ünnepség kellemes meglepetést is tartogatott: a farsangi mulatságra ezúttal a bolgár és német kisebbség is hivatalos volt, akik színvonalas műsorral készültek. Majd előkerültek a minden földi jóval telepakolt batyuk is.

Február 13-án, a farsangi időszak utolsó szombatján polkától, sváb népzenétől, trák és macedón visenyicától, ruszin szerzők kórusműveitől volt hangos az Aranytíz Művelődési Ház. Együtt farsangozott a ruszin, bolgár és német kisebbség. Az évek óta megrendezett ruszin batyusbált így két eltérő kultúrájú, temperamentumú nép műsora színesítette a közönség nagy örömére. A jelenlévők többek között hallhatták az Ukrajnában mai napig betiltott ruszin himnuszt, de Bárdos Lajos kórusművei, vagy olasz madrigál is felcsendült a ruszin kórus előadásában. A német sramli zene a terembe varázsolta a falusi bálok hangulatát, de a két háború között közkedvelt polkákat is hallhattunk a Soroksárról érkezett zenészek előadásában. Legnagyobb sikert azonban a tüzes ritmusú bolgár dallamok aratták, amelyet nemcsak ülve élvezhettek a vendégek, hanem a ferencvárosi hagyományőrző Jantre bolgár nemzetiségi táncegyüttes előadásába bekapcsolódva akár táncolhattak is. A hivatalos program végeztével terülj-terülj asztalkám várta a megjelenteket, ahol különleges ízeket kóstolhattak.
A ruszin kisebbséghez tartozó Mariann már harmadik alkalommal vesz részt a batyusbálon családjával. – Nagyon örülünk a közös ünnepségnek, nekem legjobban a bolgár zene tetszett – nyilatkozott. Mialatt beszélt, férje a saját batyujából elővett borral kínált, de velük volt tizenhárom éves kislányuk is, aki már a közös táncot várta.
A belvárosi német kisebbséghez tartozó Erzsébet szerint a helyi közösségek erősítése a fontos: – Fantasztikus, ahogy a fiatalok a bolgár néptáncot előadják – lelkendezett. – És ugyanígy őrzik identitásukat az Amerikába vándorolt magyarok is; mindenhol ezt látom, és ez nagyszerű! Mindenkinek erre kéne törekednie. – mondta.
A rendezvény fő szervezője Donáth Lehel, az V. kerületi Ruszin Kisebbségi Önkormányzat elnöke, háziasszonyai Belosinov Dragetta bolgár, és Szabó Ágnes német kisebbségi elnökök voltak.