logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Tajvani kortárs képzőművészet

Csúcstechnika és tradíció

Taiwan Calling, Ludwig Múzeum, MűcsarnokTajvani kortárs képzőművészek először mutatkoztak be hazánkban. Alkotásaikat A szabadság fantomja, valamint a Határtalan sziget elnevezésű kiállításokat láthatták 2010/2011 fordulóján a Ludwig Múzeumban, valamint a Műcsarnokban. A párizsi Institute of Taiwanese Culture és a Taiwani Kulturális Irodával együttműködve két, Európában is egyedülálló kiállítás valósult meg, amelyeken keresztül megismerhettük a kortárs tajvani művészetet, illetve az ország kulturális identitását. 

Kortárs műveken keresztül kerülni közelebb Tajvan kultúrájához izgalmas felfedezésnek ígérkezik. A Műcsarnokban látható, A szabadság fantomja című, valamint a Ludwig Múzeumban megrendezett Határtalan sziget elnevezésű tárlatok ennek teremtették meg a lehetőségét. A két nagyszabású kiállításon  harminc alkotó munkáját láthattuk.  

Az ország geopolitikai környezetéből adódóan a szigetország képzőművészeit jellemzően a nyelv, a pozíció, az identitás, a migráció, a globális és lokális gazdaság, valamint a tradíció jelen idejű kifejezésének lehetőségei foglalkoztatják. Mindez hasonlatos az utóbbi évtizedek Magyarországának európai útkereséséhez, ami hozzájárulhat a kiállítások értő befogadásához. A két látványos válogatás törzsanyagát a közép- és fiatal generációs alkotók világlátását markánsan érzékeltető videók, installációk és fényképek alkotják. Legfőbb céljuk pedig, hogy megmutassák: mi teszi Tajvan művészetét eltérővé a régió, elsősorban Kína és Japán művészetétől, milyen is az önálló tajvani művészet?
A Ludwig Múzeumban megvalósult Határtalan sziget című kiállítás a mai sokszínű tajvani társadalomban felmerülő történelmi, szociális, etnikai, politikai és kulturális kérdések képzőművészeti reflexióit mutatta be a második világháború után született, egymást követő tajvani művészgenerációk munkásságán keresztül.